Kraj nesouhlasí s udělením výjimky pro opatovickou elektrárnu na dalších šest a osm let

24. 6. 2021

Královéhradecký kraj nesouhlasí s udělením výjimky z emisních limitů pro společnost Elektrárny Opatovice, o níž bude rozhodovat Krajský úřad Kraje Vysočina. V pondělí se na tom usnesli zastupitelé kraje.

Nesouhlasíme s udělením výjimky z emisních limitů pro Elektrárny Opatovice tak, jak o ní bylo požádáno, zejména z důvodu délky tohoto období – oxidy dusíku na osm let a rtuť na šest let. Budeme i nadále žádat doplnění podkladů pro správní řízení ze strany elektrárny o hodnocení zdravotních rizik pro udělení této výjimky. Chceme, aby co nejdříve skončila ‚doba uhelná‘ a elektrárna v blízké době přešla z uhlí na zemní plyn. I proto zároveň žádáme Krajský úřad Kraje Vysočina, aby při svém rozhodování zohlednil sociální, environmentální i ekonomické dopady, které by mohly zapříčinit odložení investic do nových kotlů, ale i zvýšení cen elektřiny a tepla pro koncové odběratele a také nerentabilitu dalšího provozu elektrárny. Jsme připraveni k ústnímu jednání, které proběhne bohužel až 1. července,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Pavel Bělobrádek.

Letos v únoru kraj obdržel oznámení Krajského úřadu Pardubického kraje o pokračování řízení a seznámení s podklady ve věci udělení výjimky z emisních limitů pro výrobu elektřiny a tepla opatovickou elektrárnou. V březnu ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podjatosti pardubického krajského úřadu a spis postoupilo Krajskému úřadu Kraje Vysočina k vedení řízení a rozhodnutí.

V dubnu Krajský úřad Kraje Vysočina vyzval společnost Elektrárny Opatovice k doplnění žádosti o udělení výjimky z úrovní emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami pro znečišťující látky oxidů dusíku na osm let a pro rtuť na šest let a řízení přerušil do 31. 5 2021.

Začátkem června Královéhradecký kraj obdržel oznámení o pokračování řízení s možností se vyjádřit do 28. 6. 2021. Díky pondělnímu rozhodnutí zastupitelů tak příslušnou lhůtu splní.