Kraj má novou strategii pro kulturu, bude více sjednocovat kulturní aktéry

10. 6. 2021

Královéhradecký kraj vytvořil strategii rozvoje kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních odvětví pro roky 2022 až 2030. Strategický dokument mapuje kulturu v regionu, analyzuje její možnosti a slabá místa a navrhuje konkrétní kroky, jak má vedení kraje v podpoře rozvoje kultury a kulturního dědictví postupovat. Návrh strategie projednali radní a doporučili jej zastupitelům ke schválení.

Kraj má novou strategii pro kulturu, bude více sjednocovat kulturní aktéry

„Po téměř dvou letech příprav vznikl ojedinělý dokument, první svého druhu v našem kraji. Podíleli se na něm nejen pracovníci krajského úřadu, aktéři z oblasti kultury, ale také lidé se zájmem o dění v našem regionu. Překvapivě jsme zasáhli i do jiných, zdánlivě nesouvisejících oblastí, jako je zdravotnictví, sociální oblast, doprava a problematika regionu jako takového. Je tedy zřejmé, že kultura je důležitým spojovatelem, je velmi rozmanitá a značně široká. Kulturu já osobně vnímám jako velmi důležitou oblast. Umí spojovat, dokáže vytvořit nové podněty a tím nastartovat spoustu pozitivních změn,“ řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová.

Strategie rozvoje kultury, kulturního dědictví a kulturních a kreativních odvětví se skládá ze třech částí: analýzy, návrhu a akčního plánu. Rozsah analýzy zahrnuje nejen činnost krajského úřadu či zřizovaných kulturních organizací, ale zachycuje i obraz kulturního prostředí a strategického uvažování o kultuře a kulturním dědictví, respektive o kulturních a kreativních odvětvích jako takových v celém regionu.

Strategie stanovuje vizi rozvoje kultury a kulturního dědictví v Královéhradeckém kraji a definuje 14 cílů ve čtyřech oblastech rozvoje: dostupná a inovativní kultura; sdílené kulturní dědictví; dynamická kulturní a kreativní odvětví a kreativní identita kraje.

Mezi navrhovanými opatřeními je například zajištění podmínek pro kulturu bez fyzických bariér v regionu, podpora zachování tradičních řemeslných postupů a jejich propojení s praxí revitalizace kulturního dědictví nebo systematická podpora digitalizace kulturního dědictví a jeho návazného zpřístupnění veřejnosti. Kraj bude také podporovat spolupráci aktérů kulturních a kreativních odvětví a cestovního ruchu na budování identity kraje.

„Vytváření strategie je u konce, ale nás nyní čeká další krok, a to naplňování všech plánů a nápadů, které jsme si pro ni vymysleli. Věřím, že se nám podařilo vytvořit nástroj, který zůstane aktuální a při ruce vám všem, kdo se o kulturní dění v našem kraji zajímají,“ dodala náměstkyně Berdychová.