Kraj hostil udělování Cen Mosty 2021

26. 5. 2022

Královéhradecký kraj jako generální partner hostil předávání Cen Mosty 2021 udílené Národní radou osob se zdravotním postižením za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením. Slavnostní 19. ročník se uskutečnil v Kongresovém centru Aldis a ocenění získalo například Statutární město Hradec Králové za výstavbu nového objektu pro rozvoj odlehčovacích služeb nebo zástupci České televize za navýšení tlumočení do českého znakového jazyka.

do textu 1

„Spolupořádání letošního ročníku cen Mosty je pro náš kraj nejen velká čest, ale zároveň možnost vyjádřit respekt našeho regionu k lidem, institucím a subjektům, kteří svou nadstandartní prací přispívají významným způsobem ke zlepšení postavení osob se zdravotním postižením. Královéhradecký kraj je místo, které už řadu let usiluje o rozvoj sociálních služeb a péče o seniory, ale i zdravotně hendikepované. Vedle investic do sociální oblasti je jedním z jeho úspěchů nasazení kompletně bezbariérových linkových autobusů, které v dalších letech doplní také nové vlakové soupravy nebo vybudování informačního systému pro nevidomé osoby,“ řekl hejtman Martin Červíček, který se udílení účastnil spolu s prvním náměstkem Pavlem Bulíčkem a náměstkyní pro oblast sociálních věcí Martinou Berdychovou.

Z více než pěti desítek návrhů vybrala nominační komise, složená ze členů Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, finalisty čtyř kategorií cen Mosty. Předávání se konalo pod patronací Livie Klausové, která předala ocenění vítězi I. kategorie pro instituci veřejné správy městu Hradec Králové za výstavbu nového objektu pro rozvoj odlehčovacích služeb a za založení zapsaného ústavu. Cenu převzal z rukou bývalé první dámy primátor města Alexandr Hrabálek.

Vítězem II. kategorie pro nestátní subjekt se stala společnost Emil Frey s projektem Handycars, který se věnuje komplexnímu programu dopravní mobility pro osoby se zdravotním postižením. Cenu převzal zástupce společnosti z rukou místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Věry Kovářové.

Cenu Mosty ve III. kategorii pro nestátní subjekt předal hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček malíři Pavlu Hejhalovi, který maluje ústy pro Nakladatelství UMÚN a svou tvorbou pomáhá získat prostředky i pro handicapované spoluobčany.

„Je inspirující, že právě vy, kteří to v životě nemáte vždy úplně lehké svou vůlí a odhodláním ukazujete nám ostatním, že život se má žít naplno, a že toho velmi často dokážete více než ti, kteří to mají mnohdy jednodušší. Vaší činnosti a také činnosti všech oceněných a nominovaných si velmi vážím,“ dodal hejtman.

do textu 2
Foto: Jakub Misík

Zvláštní cenu ve IV. kategorii převzali zástupci České televize Václav Myslík, ředitel výroby a Vladimír Salzman, vedoucí služeb pro smyslově postižené diváky, za vysoké navýšení tlumočení do českého znakového jazyka o desítky procent nad rámec povinností v době pandemické krize, z rukou handicapovaného profesionálního závodníka Rally Dakar a ambasadora Unicef Alberta Llovery.

Speciální cenu za výjimečně vstřícnou a dynamickou spolupráci směřující ve prospěch lidí se zdravotním postižením převzali zástupci Společnosti Železnice Slovenskej republiky z rukou ministra dopravy ČR Martina Kupky.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR ceny Mosty vyhlašuje od roku 2003. Letošní 19. ročník moderoval Aleš Cibulka a vystoupili Helena Vondráčková a Felix Slováček.

Fotogalerie