Konstruktér nebo elektrotechnik? V Náchodě se žáci nechali inspirovat pro své budoucí povolání

9. 3. 2023

V náchodském Městském divadle Dr. Josefa Čížka se ve středu 8. března uskutečnila Živá knihovna povolání. Žáci 8. a 9. tříd zde měli jedinečnou možnost přímo od zástupců firem zjistit, co je náplní různých povolání a jaké je jejich uplatnění.

Konstruktér nebo elektrotechnik? V Náchodě se žáci nechali inspirovat pro své budoucí povolání

„Chci poděkovat nejen firmám, které se zde dnes prezentují, ale i žákům za to, že mají odvahu a zájem o technické obory, které jsou atraktivní a o jejich absolventy je velký zájem. Ne nadarmo se říká, že řemeslo má zlaté dno a pevně věřím, že stále o nás, Češích, platí, že máme zlaté ručičky. Přeji vám, ať se od prezentujících firem dozvíte vše, co potřebujete a ať si tu třeba už i vyberete své budoucí povolání,“ uvedl při zahájení Živé knihovny povolání v Náchodě krajský radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Živou knihovnu povolání pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR, aby motivoval děti ke studiu převážně technických oborů, či nedostatkových profesí. V náchodském divadle bylo pro žáky 8. a 9. tříd základních škol připraveno osm stanovišť, kde se potkali s pracovníky, kteří dané povolání skutečně vykonávají, a mohli se nejen zeptat na cokoli, co je zajímá, ale také si část pracovní náplně vyzkoušet.

Živá knihovna povolání byla velmi interaktivní akce, a tak se náchodským divadlem nesl zvuk brusky či tikání hodin. Na stanovišti ČEZ DISTRIBUCE a.s. si žáci vyzkoušeli práci elektromontéra, plombovali elektroměry, spojovali dráty a podobně. O stanoviště vedle zástupci výrobce slavných hodinek Prim z Nového Města nad Metují představovali zájemcům jemnou mechaniku ozubených koleček a precizní proces jejich sestavování do výsledné podoby hodinového stroje.

Žáci se mohli nechat inspirovat také zástupci firmy Wikov MGI a. s., která se specializuje na výrobu ozubených kol a převodovek a která jim představila hlavně náplň práce konstruktéra.

Tiché bzučení malé brusky vítalo žáky u stanoviště domácí společnosti ATAS elektromotory Náchod a.s, jejíž zaměstnanci v několika praktických ukázkách vysvětlovali, jak vypadá práce nástrojaře a elektromechanika. To znamenalo hodně zajímavého šroubování a montování, ale třeba i práci se 3D tiskárnou.

Konstruktér nebo elektrotechnik? V Náchodě se žáci nechali inspirovat pro své budoucí povolání
Živou knihovnu povolání zahájil krajský radní Adam Valenta (vlevo) a náchodský starosta Jan Birke.

Na podiu divadla čekaly na děti nemocniční lůžka, kapačky, injekce a dokonce figurína pro nácvik srdeční masáže. Stanoviště tu měla Oblastní nemocnice Náchod ve spolupráci se Střední zdravotnickou školou Náchod – Evangelickou akademií. Zájemci si zde mohli vyzkoušet, jak vypadá práce praktické sestry a ošetřovatele.

Po sestupu z podia se účastníci Živé knihovny povolání zastavili u firmy MZ Liberec a. s., ale lékařské téma tak úplně neopustili. Společnost totiž navrhuje, vyrábí, dodává a instaluje rozvody medicinálních a technických plynů a žáci tu mohli zjistit, co dělá jejich montážní pracovník a konstruktér.

Poslední firmou, která se Živé knihovny povolání zúčastnila, byla Ammann Czech Republic a. s., která žákům důkladně popsala, co obnáší práce jejich servisního technika.

Fotogalerie