Konference představila obcím nové možnosti pro rozvoj regionu

21. 1. 2022

V Hradci Králové se uskutečnil 7. ročník konference Příležitosti pro region, která zástupcům obcí a měst v regionu představila novinky v regionální politice a dotačních programech. Zazněly také prezentace, užitečných postupů například pro zjednodušení administrativní práce při zpracování žádostí o podporu projektů. Konference se uskutečnilo pod hlavičkou Regionální stále konference.

Konference představila obcím nové možnosti pro rozvoj regionu

„Začalo nové programovací období pro evropské projekty. Na letošní konferenci jsme obcím i sdružením v našem regionu chtěli představit kroky, které kraj dělá a jaké možnosti pro ně nabízí. Chceme jim pomoci a zjednodušit práci, aby věděli, o jakou podporu a na jaké projekty mohou žádat. Záleží nám na tom, aby se obce rozvíjely, protože pokud se bude dařit jim, bude se dařit celému regionu,“ uvedl náměstek pro oblast inovací, investic a informačních technologií Pavel Bulíček.

Konference se odehrávala naživo i ve virtuálním prostředí a záznam je možné si přehrát na Youtube profilu CIRI. Možné je také si všechny prezentace stáhnout na webu Chytryregion.cz. Pokud budou chtít zájemci položit dotaz týkající se obsahu prezentací, stále tak mohou učinit prostřednictvím e-mailu rozvoj@cirihk.cz.

Na konferenci byl představen například plán na vznik Královéhradeckého centra pro inovace, které se stane partnerem pro výzkum a inovace v regionu. Pořadatelé, Centrum investic, rozvoje a inovací, připravili i ukázky užitečných pomocníků, jakým je nová publikace Příležitosti pro region 2021+, která shrnuje základní oblast témat pro kvalitní rozvoj obce. Pro ně také vznikl nový nástroj Rozcestník pro starosty, který usnadní starostům jejich práci a orientaci v úředních povinnostech.

Od loňského roku již funguje také Datový portál Královéhradeckého kraje, jehož prostřednictvím kraj veřejnosti zpřístupňuje v přehledné a srozumitelné podobě nejen takzvaná otevřená data, ale nabízí i analýzy, grafy, infografiky a datové výstupy. Web www.datakhk.cz slouží také jako užitečný rozcestník pro všechny krajské portály a aplikace, ve kterých se lze snadno a pohodlně orientovat.

Fotogalerie