Hradecký smyčcový orchestr koncertoval za velkou louží

18. 12. 2018

Smiling String Orchestra z Hradce Králové, letošní vítěz národního kola soutěže smyčcových orchestrů základních uměleckých škol, v listopadu a prosinci koncertoval po Severní Americe. V rámci oslav stého výročí vzniku Československa se mladí hudebníci ze ZUŠ Střezina vydali propagovat českou hudbu do Kanady a Spojených států. Finančně je v tom podpořil Královéhradecký kraj.

Hradecký smyčcový orchestr koncertuje za velkou louží

Turné začalo na konci listopadu v kanadském Windsoru, kde Smiling String prožil první čtyři dny a první velký koncert. Navštívilo ho na pět set posluchačů. Pak již následovala cesta pěti americkými státy a koncerty v Independence v Kentucky, v Cincinnati ve státě Ohio, v Decaturu v Illinois a pak již St. Louis v Missouri.

V St. Louis jsme strávili již skoro týden a odehráli hned několik koncertů – od velkých až relativně pro školy či v domově pro seniory. I na nich ale bylo vždy minimálně sto posluchačů. V Springfieldu zase vystoupilo naše Smyčcové kvarteto v Lincolnově muzeu a zahrálo návštěvníkům Dvořákův Americký kvartet,“ připomněl dirigent Mikuláš Ježek, který se do zámoří vypravil s hráči ve věku 13 až 19 let. „Věkový průměr máme 16 let,“ upřesnil.

Atmosféra každého z vystoupení byla výjimečná. Co bylo však společné, byla srdečnost a nadšení amerického publika. Lidé nešetřili potleskem ve stoje ani slovy upřímné chvály po koncertě.

V zámoří se hradečtí hudebníci setkali i s krajany. „Přišla jsem i se synem. Také hraje na housle, tak aby viděl, kam až může dojít,“ prozradila jedna z nich po koncertu v St. Louis. Potěšila ji i nahrávka orchestru s filmovou hudbou Rachel Portman. „Jednu vezmu i panu učiteli houslí. On sice česky neumí, ale jistě si rád poslechne,“ dodala.

Turné se uskutečnilo na pozvání rodáka z Hradce Králové, operního pěvce a dnes pastora Harvest Bible Chapel v St. Louis Michaela Šusta. V rodinách z jeho sboru byly děti také ubytovány.

Byla jsem překvapená, jakou formou tu lidé prožívají svoji víru. Zdejší kostely jsou spíš příjemné rodinné budovy. Hodně se v nich zpívá, hraje tu kapela a ten prožitek je úplně jiný než v našem tradičním kostele. Je intenzivnější. Celkově je Harvest Bible Chapel postaven na přímém vztahu s Bohem, který je člověku přítelem,“ prozradila jeden ze silných dojmů z Ameriky houslistka Štěpánka Zámišová. Není to ovšem jediné, na co bude ona a dalších dvacet mladých hudebníků vzpomínat. „V Daytonu jsme obdivovali letadla v muzeu vojenského letectva, byli jsme si zabruslit na veřejném kluzišti, kluci si zastříleli na střelnici, některé rodiny nás vzaly do kina,“ vyjmenovala jen část z prožitého Štěpánka.

Volného času mezi koncerty příliš není, mnoho hodin jsme strávili na cestách v autě, ale třeba soboty jsme měli vyhrazené, abychom je prožili s našimi domácími. V Kanadě například někteří z nás jeli na výlet k Niagárským vodopádům a do Toronta. Naše rodina zase měla čtyři malé děti. Díky tomu jsme vyrazili na hokejový západ toho nejstaršího a prožili s nejmladším oslavu jeho sedmých narozenin,“ připojila se violoncellistka Darya Husak.

Turné do USA se uskutečnilo i díky podpoře Královéhradeckého kraje. „Asi nejsilnější dojem máme všichni z koncertu v městečku Independence. Od prvních tónů projevovali zdejší lidé nadšení, které vyvrcholilo v několikerý standing ovation. Jako první odměnili potleskem ve stoje Vivaldiho Čtvero ročních období, zejména výkon naší skvělé sólistky Marie Bařinové. Doslova k extázi je přivedly i skladby provedené společně s našimi americkými přáteli - rodinou Šustových. Zpěv Michaela, Christy i Colleen chytá za srdce. A závěrečný společný zpěv koled, kdy se orchestr, zpěváci i posluchači spojil v jeden veliký oslavný chorál, byl tou největší tečkou koncertu,“ dodal dirigent Mikuláš Ježek.

Text a foto: Smiling String Orchestra

Fotogalerie