Hospodaření kraje skončilo s miliardovým schodkem

22. 6. 2021

Rozpočet na rok 2020 byl schválen jako schodkový ve výši 400 milionů korun. Jeho konečnou výši ale ovlivnilo pět rozpočtových změn – především transfery ze státního rozpočtu. Nakonec bylo hospodaření za rok 2020 uzavřeno se schodkem ve výši 1103,9 milionů korun.

Objem příjmů za rok 2020 nakonec dosáhl 16,6 miliardy korun, výdaje byly ve výši 20,1 miliardy. Většímu schodku tak zabránilo zapojení disponibilních zdrojů z roku 2019 a přijatý úvěr ve výši 900 milionů korun.

„V porovnání s rokem 2019 se zvýšily skutečné příjmy i výdaje. O miliardu a čtvrt se zvýšil také objem dotací čerpaných ze státního rozpočtu. Naproti tomu o více než čtvrt miliardy poklesly sdílené daňové příjmy, jako přímý dopad koronavirové krize. Pozitivní je trend, kdy se zvýšil podíl kapitálových výdajů na úkor běžných,“ říká náměstek pro oblast financí Rudolf Cogan.

Nejvíce prostředků kraj vynaložil na regionální školství, dopravní obslužnost a jako dotace pro poskytovatele sociálních služeb a na příspěvky pro své organizace v oblasti kultury a vlastní sociální a zdravotnická zařízení.

Na účtech měl kraj ke konci roku více než dvě miliardy korun. Tyto prostředky jsou ale většinou účelově vázané například na evropské projekty nebo v souladu s vodním zákonem na rozvoj vodohospodářské infrastruktury obcí.