Firmy mohou věnovat nepotřebnou výpočetní techniku školám, pomůže jim nový web

7. 1. 2020

Královéhradecký kraj spustil 7. ledna zkušební provoz webu darujmedoskol.cz, jehož prostřednictvím mohou firmy věnovat vyřazené elektronické vybavení školám. První předání osmi počítačů se uskutečnilo už v pondělí 6. ledna.

Firmy mohou věnovat nepotřebnou výpočetní techniku školám, pomůže jim nový web
Ředitel PORSCHE Hradec Králové pan Filip Klvaňa za účasti náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martiny Berdychové osobně předal ředitelce školy a přítomným dětem v boharyňské škole osm počítačů s klávesnicemi a monitory.

„Nový web umožní oslovit firmy či fyzické osoby, aby poskytly funkční ale už nepotřebný hardware či jinou elektroniku, do budoucna třeba i jiné další vybavení. Chtěli bychom ji využít ve školách, protože některé nemají na pořízení nových technologií takové finanční možnosti. Zařízení, která ještě nepatří do starého železa, můžou ve školách dobře posloužit. Potenciál digitálních technologií se plně rozvíjí právě při práci s dětmi a mládeží. Technologie výuku nenahradí, ale výborně ji doplňují a kraj prosazuje a podporuje digitalizaci a inovace ve vzdělávání,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Web darujmedoskol.cz je rozdělený na část „daruji“, v níž se budou zobrazovat nabídky firem určené pro školy. Naopak v sekci „potřebuji“ se nachází poptávka jednotlivých škol po elektronice. Stránky však budou veřejnosti nepřístupné, firmy i školy se na ně musí přihlásit přes autorizační stránku, aby nabídka a poptávka byla skutečná a relevantní.

Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová vyzvala firmy k nabídce vyřazeného vybavení během vyhlášení výsledků soutěže Firma škole – škola firmě v pátek 15. listopadu v hradeckém Aldisu a její výzvu jako první vyslyšela hradecká firma Porsche. Zástupci prodejce automobilů věnovali osm počítačů Základní škole a Mateřské škole Boharyně.

Vznik webu pod záštitou náměstkyně Martiny Berdychové vzešel z činnosti minitýmu na podporu digitalizace vzdělávání, který se schází v rámci realizace projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji.

Fotogalerie