Firmou roku v hradeckém kraji je výrobce potravin z hmyzu WormUP

16. 9. 2021

Známe výsledky krajského kola soutěží IBM Firma roku 2021 a Moneta Živnostník roku 2021. Firmou roku v Královéhradeckém kraji se stala společnost WormUP, výrobce potravin z hmyzu. Cenu pro živnostníky získal v regionu cukrář Dominik Mervart.

Firmou roku v hradeckém kraji je výrobce potravin z hmyzu WormUP
1. místo Firma roku KHK – společnost WormUP, výrobce potravin z hmyzu.

„Podnikatelé a živnostníci v našem kraji mají můj velký respekt, úctu a podporu, neboť jsou z mého pohledu motorem regionálního hospodářství a srdcem ekonomiky. Chci jim nesmírně moc poděkovat, že stále nacházejí motivaci, přinášejí do podnikání nové myšlenky, postupy a inovace a dokázali se přizpůsobit pandemické situaci a v mnohém ledacos vydrželi. Naší klíčovou rolí je nekomplikovat podnikání v našem regionu a udělat vše pro zlepšení podmínek v oblasti infrastruktury, zdravotnictví a školství tak, aby Královéhradecký kraj byl dobré místo nejen pro život, ale i pro podnikání," řekl hejtman Červíček.

Vítězná firma WormUP z Vamberka na Rychnovsku se zabývá výrobou potravin z hmyzu a prodejem těchto produktů. Hmyz chová a kompletně zpracovává na území České republiky. Produkty jsou určené k přímé konzumaci.

„Dlouho jsem z médií zaznamenával informace o tom, že hmyz je potravina budoucnosti, ale ani po mnoha letech se nic nedělo a hmyzí potraviny nikde. Nakonec jsme se s mojí ženou rozhodli, že nebudeme čekat, a pokud se s tím něco má udělat, musíme to změnit my,“ uvedl Libor Sloupenský z firmy WormUP.

Druhé místo v kategorii firem obsadila společnost MATRIX z Třebešova na Rychnovsku zabývající se dřevovýrobou. Třetí místo získala společnost IDC – FOOD z obce Holohlavy na Hradecku, která vyrábí koření a kořenící směsi.

Firmou roku v hradeckém kraji je výrobce potravin z hmyzu WormUP
Živnostník roku – výrobce dortů a dezertů Dominik Mervart

Porota v případě výrobce dortů a dezertů Dominika Mervarta ze Zaloňova na Náchodsku ocenila "zapálení a splnění si dětského snu ve velmi krátkém časovém horizontu". Podle poroty vybudoval kvalitní značku, která se v regionu skvěle prezentuje.

Druhé místo mezi živnostníky získal Lukáš Stýskal z obce Dětenice na Jičínsku, který se věnuje výrobě kurníků pro slepice. Třetí příčku obsadil Ladislav Hemrlík z Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku, který vyrábí produkty podle originální návrhů z usní a kůží.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která oceňuje živnostníky, kteří překonali v podnikání problémy a nástrahy, nevzdali to a pracují dál, zvítězil Dominik Mervart.

Vítězové krajských kol se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Vyhlášení celostátních výsledků soutěží firma roku a živnostník roku by mělo být 7. prosince na pražském Žofíně. Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny.

Fotogalerie