Festival komedie prodává vstupenky. Zatím ale jen část kapacity

5. 8. 2021

V loňském roce s veselými rouškami, letos nejspíš s testy nebo očkováním. Organizátoři 43. festivalu české filmové komedie Nové Město nad Metují o tom, že by festival nepořádali, ani neuvažovali. I letos tak počítají s plným programem a doufají v plný sál.

Festival komedie prodává vstupenky. Zatím ale jen část kapacity

Otázku, zda se festival bude moci uskutečnit, neovlivňovaly překvapivě vůbec úvahy o vládních nařízeních, či situaci, ale převážně nasazení filmových komedií. Kina byla až do května uzavřená a tím váhali distributoři s nasazováním filmů.

Ještě v půlce června byly v plánu premiéry pouze čtyř komedií, a tím by nemělo smysl festival pořádat v takovém rozsahu, v jakém jsme jej pořádali v minulých letech. Naštěstí ale nastal zlom. Čeká nás 12 komedií, což je maximální kapacita festivalu vzhledem k projekčním dnům,” vysvětlil ředitel festivalu Zdeněk Krákora. V záloze byla kratší varianta festivalu nebo týden plný smíchu se staršími českými komediemi.

Plnou kapacitu zatím neprodáváme

Výrazné změny v organizaci se nechystají. “Zatím neprodáváme plnou kapacitu sálu, neboť vládní nařízení jsou nepředvídatelná a nikdy nevíme, co ty nahoře napadne a jaký klacek kultuře zase hodí pod nohy,” doplňuje Krákora. Festival tak diváci pravděpodobně uvidí v zajetém schématu - slavnostní zahájení v neděli 12. září filmem Matky, slavnostní zakončení v sobotu 18. září předpremiérou komedie Zbožňovaný. A mezi tím dalších 10 nových komedií, promítání pro děti i doprovodný hudební program. Moderátorem bude opět Michal Jančařík a o udělení cen opět rozhodne odborná porota v tandemu s diváky .

Informace o programu najdete na www.festivalkomedie.cz.

Doba covidová ovlivnila nejen počet odpremiérovaných filmů, ale i rozpočet festivalu.

Vzhledem k tomu, že v loňském roku díky covidu byl rozpočet omezenější, rozpočet letošního bude velmi obdobný. Získali jsme větší podporu od Královéhradeckého kraje, ale naopak se ponížila rozpočtová částka města a pravděpodobně přijdeme o část partnerů vzhledem k ekonomické situaci firem,” říká ředitel festivalu. V loňském i letošním roce tak počítá s částkou okolo 1.5 milionu korun.

zdroj: Festival komedie Nové Město nad Metují

Fotogalerie