Hradecká fakultní nemocnice zaznamenala nárůst zájmu o přeočkování

27. 9. 2021

Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové za víkend očkovala posilující třetí dávkou proti koronaviru prvních 50 zájemců. Ode dneška zájem o očkování třetí dávkou výrazně stoupá, řekl ČTK lékařský náměstek hradecké FN Zdeněk Tušl. Nemocnice začala přeočkovávat v sobotu jako první v Královéhradeckém kraji.

FN Hradec Králové zahájila očkování proti koronaviru 2. ledna. V nemocnicích Královéhradeckého kraje, které se přidaly později, začnou přeočkovávat začátkem října. Zájemců o přeočkování musí splnit podmínku osmi měsíců po ukončení očkování a musejí se registrovat.

Podle ministerstva bylo v kraji s 549.400 obyvateli dosud spotřebováno 612.695 dávek vakcíny. Alespoň jednu dávku očkování k neděli 26. září dostalo 314.162 obyvatel kraje. Zdravotníci do nedělního večera podali 298.497 druhých a 36 třetích dávek, vyplynulo z údajů ministerstva.

Zájem o očkování proti koronaviru obecně v kraji od července trvale klesá. V Královéhradeckém kraji se nadále očkuje proti covidu-19 ve všech 11 očkovacích místech.

Královéhradecký kraj od jara trvale patří mezi regiony s nejnižším šířením nákazy. Incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě devět, stejně jako v neděli. Republikový průměr k dnešku činil 30 případů za sedm dní na každých 100.000 obyvatel, vyplynulo z dat ministerstva zdravotnictví.

Podle ministerstva se v kraji nákaza nyní nejvíce šíří v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde za posledních sedm dní přibylo na 100.000 obyvatel zhruba 15 nákaz. V okrese Náchod podle tohoto přepočtu přibylo zhruba 11 případů. Na Jičínsku a Hradecku je sedmidenní incidence shodně zhruba na hodnotě devět. Nejlépe v kraji je na tom okres Trutnov, kde byli za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel zhruba čtyři nakažení.