Epidemie v kraji začala znovu zrychlovat. Ze 70 % převládá varianta omikron

13. 1. 2022

Počty nových případů covid-19 v Královéhradeckém kraji po prosincovém poklesu a 14denní stagnaci na přelomu roku začaly znovu růst. Za posledních sedm dnů v regionu přibylo 2 271 nově nakažených, o dvě stovky více než před týdnem. Podle výsledků testů v kraji nyní převládá nová varianta koronaviru omikron. Nárůst epidemie se zatím ale neprojevil v nemocnicích v regionu, kde mezitýdně mírně poklesl počet hospitalizovaných s touto nákazou. Situaci hejtman dnes projednal se starosty obcí s rozšířenou působností.

V souvislosti s rizikem masivního šíření varianty omikron teď kraj jedná o dalších krocích. Minulý týden hejtman svolal bezpečnostní radu, která projednala připravenost ve zdravotnictví, integrovaném záchranném systému, veřejné dopravě a dalších oblastech. Pravidelně také probíhá koordinační videokonference pracovní skupiny krajského krizového štábu.

Dnes hejtman jednal se starosty obcí s rozšířenou působností, které informoval o současné epidemické situaci a projednal s nimi mimo jiné přípravy na plošné testování a karanténní opatření, která začnou příští týden.

Připravujeme se na plošné testování, které bude povinné pro všechny zaměstnance. Kromě soukromého sektoru je potřeba, aby byly informovány také úřady a jednotlivé samosprávy, se kterými jsme v pravidelném kontaktu. Musíme být připraveni, že vlivem karanténních opatření dojde k výpadku některých profesí v kritické infrastruktuře a dalších nouzových službách. Například s dopravci nadále jednáme o případném výpadku řidičů, který bychom museli řešit omezením vybraných spojů ve veřejné dopravě,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Více nakažených, méně hospitalizovaných

Ačkoliv mezitýdně počet nových případů stoupl, počet hospitalizovaných v nemocnicích mírně klesl. K dnešnímu ránu nemocnice v kraji hospitalizovaly s covidem 114 pacientů, z nich 30 vyžadovalo intenzivní péči zdravotníků. Minulý týden se v nemocnicích takto léčilo 135 pacientů s covidem-19, z nich 27 na JIP.

Během prosince jsme zaznamenali pokles počtu nových případů, ale tato tendence se v lednu zastavila. Nyní evidujeme zhruba 2 200 nových případů onemocnění covid-19 týdně. Jsme ve fázi, kdy končí delta a nastupuje nová varianta koronaviru – omikron. Zatím se nárůst nových případů neprojevil v nemocnicích, existují scénáře, které nás za určitých okolností mohou vrátit do stavu na konci minulého roku. Osobně chci ale věřit tomu, že to takový problém nebude,“ doplnil hejtman.

Podle krajských hygieniků se omikron v kraji šíří komunitně a z provedených diskriminačních PCR testů nyní převažuje ze 70 %, v okrese Hradec Králové to už v 90 % případů. O prvním potvrzeném případu omikronu v kraji hygienici informovali 17. prosince, o druhém 20. prosince. Oba případy se týkaly členů jedné rodiny, kteří se vrátili z Afriky. První potvrzený případ omikronu v ČR byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky.

Očkování pokračuje

Vedle testování pokračuje také očkování proti covid-19. V Královéhradeckém kraji se lidé mohou nechat očkovat na 11 místech. Nadále očkují také praktičtí lékaři. Seznam ordinací, které proti covid-19 očkují, najdete na www.kr-kralovehradecky.cz/praktici.

V Královéhradeckém kraji, který má zhruba 550 tisíc obyvatel, zdravotníci spotřebovali už zhruba 840 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19. Alespoň jednou očkováno bylo už téměř 74 % obyvatel kraje starších 16 let.