Rozšířené sociální služby a rodinnou politiku kraj podpoří 3 miliony korun

14. 4. 2021

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí třímilionové dotace do sociální oblasti. Finanční prostředky v rámci krajského dotačního programu poputují ke zhruba 40 organizacím v regionu. O návrhu budou ještě rozhodovat krajští zastupitelé.

Rozšířené sociální služby a rodinnou politiku kraj podpoří 3 miliony korun

„Tento dotační program slouží na podporu organizací, jejichž činnost navazuje či rozšiřuje stávající nabídku sociálních služeb. Další skupina se věnuje podpoře prorodinných aktivit. Mezi žadateli jsou tak například pobočky oblastních charit, stacionáře, organizace zabývající se podporou ohrožených rodin či sociálně aktivizačními službami. Podporujeme také například i potravinovou banku, doprovázení dětí a rodin v problémových situacích, psychorehabilitační pobyty, terapie či odborné poradenství. Královéhradecký kraj prostřednictvím tohoto programu podpořil celkem 50 žádostí,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Výsledky letošního dotačního programu budou schvalovat krajští zastupitelé 3. května. Podpora rodinné politiky je nedílnou součástí strategických dokumentů Královéhradeckého kraje. Její koncepce z roku 2019 reaguje zejména na demografické a společenské proměny.

„Prioritou Královéhradeckého kraje je neustále podporovat rodinnou politiku na regionální úrovni, nezapomínat na hodnoty rodiny a stáří, budovat její význam ve společnosti a vytvářet přátelské prostředí celé rodině, mezigenerační propojení. Velkou roli zde hraje i Síť pro rodinu, která zastřešuje nabídku mateřských a rodinných center v kraji. Právě mateřská centra tvořila velkou část úspěšných žadatelů o dotaci. Velký prostor pro rozvoj prorodinných aktivit vidím v užší spolupráci s městy a obcemi i prostřednictvím místních akčních skupin,“ doplnila náměstkyně Berdychová.