Dostavbu rychnovské nemocnice kraj zahájí příští rok s podporou státu

23. 7. 2021

Královéhradecký kraj příští rok zahájí dostavbu a modernizaci nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Důležitou investici za 865 milionů korun podpoří stát 300 miliony. Během včerejšího pracovního setkání s hejtmanem Martinem Červíčkem to přislíbil premiér Andrej Babiš.

Stát se zavázal k investicím ve výši 8,5 miliardy korun do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny na Rychnovsku. S premiérem a ministry jsem v posledních měsících opakovaně jednal o tom, jaké úkoly ve vládním usnesení je ještě potřeba dokončit a shodli jsme se na tom, že jedna z mála věcí, která není dokončená je výstavba nového objektu rychnovské nemocnice. Právě o tom byla první část pracovního setkání s premiérem, ministryní pro místní rozvoj a ministrem zdravotnictví,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Dostavbu rychnovské nemocnice kraj zahájí příští rok s podporou státu

Premiér během návštěvy Rychnovska uvedl, že rychnovská nemocnice je v katastrofálním stavu a že investici je potřeba prosadit v rámci nového rozpočtu. Zároveň ocenil, že projekt na dostavbu nemocnice kraj přepracoval a s jeho současnou podobou nyní on i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch souhlasí.

S ministryní Klárou Dostálovou jsme se dohodli, že státní dotace 300 milionů korun bude rozdělena do tří let, na dobu, kdy bude kraj stavbu realizovat. Předpokládáme, že do konce roku vypíšeme výběrové řízení na stavební firmu a příští rok stavbu zahájíme,“ doplnil hejtman.

Dostavbu rychnovské nemocnice kraj zahájí příští rok s podporou státu

Modernizace rychnovské nemocnice přinese centralizaci zdravotnické péče, efektivnější využívání personální kapacity bez potřeby jejího navýšení a také nemalé finanční úspory.

Projekt počítá s výstavbou nového pětipodlažního pavilonu s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí a zároveň s modernizací tří ze sedmi podlaží stávajícího pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice (DIGP). Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden funkční celek.

Modernizace a dostavba rychnovské nemocnice je součástí třech usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se stát zavázal již v roce 2015, kdy vzniklo Memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. Administraci projektu zařizuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací, oddělení průmyslových zón.

Dostavbu rychnovské nemocnice kraj zahájí příští rok s podporou státu

Budování jižní části průmyslové zóny

Kromě nemocnice delegace na Rychnovsku navštívila také průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny, kde působí automobilka Škoda Auto ale také řada subdodavatelů automobilového průmyslu.

Průmyslová zóna – sever je dokončená, ale čekají nás velké investice do vytvoření jižní části této zóny, která bude sloužit především pro subdodavatele. Samozřejmě se bavíme o dopravní infrastruktuře, to znamená o převedení a modernizaci železnice, která by byla ve prospěch kvasinské Škody Auto a zajišťovala by nejen osobní ale hlavně nákladní dopravu, a také o výstavbě obchvatů a dalších komunikací ve směru na Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou,“ informoval náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.

Dostavbu rychnovské nemocnice kraj zahájí příští rok s podporou státu

V rámci příprav jižní části průmyslové zóny se počítá s osmi desítkami především dopravních staveb s celkovými náklady 736 milionů korun, které zafinancují státní fondy.

Důležité investice v krajských nemocnicích

Dalším místem premiérské pracovní návštěvy byla Oblastní nemocnice Náchod a Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem, kde kraj plánuje také významně investovat. Právě v Náchodě kraj na výstavby dvou nových nemocničních pavilonů v minulých letech vynaložil 1,8 miliardy korun.

Dostavbu rychnovské nemocnice kraj zahájí příští rok s podporou státu

Máme plány na další rozvoj areálu náchodské nemocnice. Připravujeme rekonstrukci pavilonu E, díky čemuž budeme moci do budoucna sestěhovat všechny zdravotní obory do dolní části a šetřit finance i nároky na provoz. Stavební práce bychom chtěli zahájit v roce 2023, přičemž aktuálně probíhají projekční a další práce, abychom získali stavební povolení. Zároveň budeme do budoucna usilovat o možnost robotických operací v náchodské nemocnici,“ představil plány hejtman Červíček.

Kromě investování obě strany jednaly také o tématu pandemie covid-19, kdy premiér pochválil nově zrekonstruované prostory intenzivní péče pro pacienty s touto nákazou. Právě náchodská nemocnice patřila během poslední vlny k nejvíce zasaženým zdravotnickým zařízením v celé republice.

Ve Dvoře Králové nad Labem hejtman premiérovi představil krajský plán na stavbu operačních sálů, které vzniknou nástavbou současné budovy laboratoří. Kromě toho s představiteli vlády projednal i zřízení urgentního příjmu ve dvorské nemocnici, který zde v současnosti chybí.

Dostavbu rychnovské nemocnice kraj zahájí příští rok s podporou státu

Fotogalerie