Dostavba náchodské nemocnice je blíž. Kraj vybral projektanta

26. 5. 2021

Modernizace a dostavba Oblastní nemocnice Náchod bude pokračovat druhou etapou. Z výběrového řízení vzešel projektant nového pavilonu E a adaptace pavilonu D. Investice za zhruba 580 milionů korun umožní sjednocení a propojení všech provozů. To přinese větší komfort pacientům i personálu a úspory provozních výdajů.

Kraj již v náchodské nemocnici postavil dva nové pavilony J a K. Nyní plánuje zbourat pavilon E v jejich sousedství a vybudovat na jeho místě nový objekt. Do něj se následně přestěhují zbylá oddělení z horního areálu nemocnice.

„Modernizace náchodské nemocnice bude pokračovat druhou etapou, která zajistí, že všechny lékařské obory budou fungovat v jediném kompaktním areálu. Díky tomu poskytneme pacientům větší komfort a dosáhneme nemalých provozních úspor,“ říká hejtman Martin Červíček.

„Pavilon E je nejstarší stavbou v celé nemocnici a dnes je už ve velmi špatném stavebně-technickém stavu. Nahradit by ho měl nový pavilon, v němž bude umístěné celé interní oddělení z horního areálu, dialýza, část dětského oddělení, urologie, onkologie a cytostatika. Bude zde také technické zázemí, chybějící sklady, šatny a archiv,“ popisuje první náměstek Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Náplní druhé etapy modernizace bude vedle demolice a výstavby nového pavilonu E také adaptace stávajícího pavilonu D, kam se přesunou laboratoře a transfuzní stanice.

Za kompletní projektovou dokumentaci a autorský dozor zaplatí kraj 22,5 milionu korun bez DPH. Fyzicky by druhá etapa mohla začít v roce 2022. Skončit by pak měla do roku 2024. Předpokládané investiční náklady jsou 580 milionů korun bez DPH. Vedení kraje odhaduje snížení nákladů na personál a dopravu mezi areály až na 34 milionů korun ročně.

První etapa modernizace Oblastní nemocnice Náchod za 1,4 miliardy korun začala v polovině roku 2018 a skončila na podzim loňského roku. Nově postavené pavilony J a K postupně začínají sloužit svému účelu.