Dopravu v Jičíně zklidní další část obchvatu

25. 5. 2021

Přeložka silnice II/286 z Robous do Valdic je hotová. Další část jičínského obchvatu v hodnotě 210 milionů korun odvede z centra města těžkou nákladní dopravu. Stavbu financoval Integrovaný regionální operační program a Královéhradecký kraj.

Stavební práce začaly v roce 2018 opravou objízdných tras. Zahájení samotné stavby zbrzdil archeologický průzkum a nutnost dotěžit podorniční vrstvu. Stavbaři vykopali přes 90 tisíc kubíků zeminy. Práce, které byly několikrát zkomplikovány průtrží mračen, skončily letos v květnu. Od dnešního dne mohou novou komunikaci využívat motoristé.

Příprava této stavby byla velmi náročná především po stránce majetkoprávní. Se zajištěním potřebných pozemků nám významně pomohlo město Jičín, kterému chci ještě jednou poděkovat. Od začátku jsme si byli vědomi důležitosti obchvatu pro obyvatele Jičínska a jeho budoucího významu po napojení Jičína na dálnici D 35,“ říká hejtman Martin Červíček.

Nová část jičínského obchvatu omezí složitý průjezd těžké nákladní dopravy členitým centrem města. Přeložená silnice umožní jednoduchý, rychlý a bezpečný průjezd ve směru na Lomnici nad Popelkou mimo zastavěnou oblast,“ vysvětluje radní Václav Řehoř odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Přeložka silnice II/286 je s náklady přes 210 milionů korun včetně DPH jednou z nejvýznamnějších investic do krajské silniční sítě v posledních letech.

Přestože stavba nebyla technicky náročná, její provedení bylo poměrně dlouhé. Důvodem byla příprava objízdných tras, archeologický průzkum a nutnost provedení přeložek inženýrských sítí. Po spuštění provozu proběhne ještě hluková studie, která ověří dodržování norem v blízkosti obce Robousy. Doufám, že toto dílo příznivě ovlivní životní prostředí v Jičíně a zároveň urychlí tranzitní dopravu,“ dodává Jiří Albrecht, ředitel oblastního závodu Sever společnosti M – SILNICE, a. s., která stavbu prováděla.

Trasa přeložky začíná severně od sjezdu „Jičín-východ“ ze silnice I/16, a to na nové okružní křižovatce silnice III/32843, místní komunikace a nové silnice II/286. Přeložka dále z východní strany obchází město Jičín a obec Valdice. Severně od nich se levostranným obloukem vrací k současné II/286, do které se napojuje další okružní křižovatkou. Celá trasa má délku 3,5 kilometru. Součástí stavby v kategorii S9,5/70 jsou také dva podchody, nadjezd nad silnicí III/2861, protihlukové stěny a nové veřejné osvětlení okružních křižovatek.

Fotogalerie