Do sociální oblasti chce kraj investovat přes dvě miliardy korun

9. 6. 2021

Do roku 2026 Královéhradecký kraj plánuje investovat více jak dvě miliardy korun do sociálních služeb v regionu. Jedná se zejména o zvyšování kapacit sociálních lůžek pro seniory, změny velkých ústavů pro zdravotně postižené na malé komunitní služby a péči o klienty vyžadující psychiatrickou péči.

„Populace stárne, narůstá počet seniorů i osob, kteří jsou na péči druhých závislí, a my jim potřebujeme zajistit dostupnost služeb. Realizujeme nové stavby zařízení pro seniory a zároveň pracujeme na projektech, které rozšíří pobytové služby i v oblasti péče o klienty se zdravotním postižením. Celkem v následujících letech plánujeme investice ve výši 2,3 miliardy korun, přičemž z prostředků kraje vynaložíme zhruba 1,2 miliardy korun a také využijeme další finanční zdroje jak z ministerských programů, tak z evropských fondů. Máme v plánu úzce spolupracovat se starosty a zapojovat investiční prostředky jednotlivých obcí,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Aktuálně kraj realizuje čtyři stavby, kterými navýší kapacity v zařízeních pro seniory o 206 lůžek. Náklady dosáhnou zhruba 533 milionů korun a kraj na ně získal státní dotace ve výši 206 milionů korun. Nejblíže k otevření je nová přístavba domova pro seniory v Tmavém Dole, stavební práce zde kraj dokončí v srpnu.

Péče o klienty se zdravotním postižením

Kraj zároveň připravuje projekty, které zkvalitní péči o klienty se zdravotním postižením. V roce 2020 zahájil výstavbu dvou domů v Třebechovicích pod Orebem, kde vznikne 12 lůžek. Dům chráněného bydlení o kapacitě šesti lůžek připravuje v Kostelci nad Orlicí. Tyto domy budou sloužit klientům Ústavu sociální péče v Kvasinách, kteří se sem přestěhují na přelomu roku 2021 a 2022. Na stavební povolení v současné chvíli čeká stavba domova pro osoby s postižením v Častolovicích.

„Postupně chceme velké ústavy pro zdravotně postižené měnit na malé komunitní služby. Zahájili jsme projektovou přípravu pro vznik domovů v Novém Městě nad Metují a Jaroměři, kam se přestěhují další klienti z Kvasin. Každé zařízení bude disponovat 18 lůžky,“ doplňuje náměstkyně Berdychová. Po dokončení těchto projektů kraj ukončí služby pro zdravotně postižené v Kvasinách.

Připravena je výstavba domova pro osoby se zdravotním postižením v Roudničce v Hradci Králové, kde stavební práce začnou ve druhé polovině roku 2021. S podporou z Integrovaného regionálního operačního programu zde vznikne 18 lůžek pro osoby se zdravotním postižením. V příštích šesti letech by s podporou strukturálních fondů EU mělo v Hradci Králové vzniknout nové chráněné bydlení.

Kraj plánuje přiblížit péči o zdravotně postižené na Jičínsko. Snížení kapacit Domova sociálních služeb v Chotělicích nahradí přípravou malých komunitních služeb chráněného bydlení v Jičíně, Nové Pace a Hořicích, vždy o kapacitě 12 lůžek, a domovem pro osoby se zdravotním postižením v Jičíně s kapacitou 18 lůžek. Ta nahradí kapacity provozované v Domově sociálních služeb Chotělice.

Významnou investicí je modernizace části kapacit domova pro osoby s těžkým zdravotním postižením v Barevných domcích Hajnice. Zde se počítá s termínem zahájení prací letos v říjnu. Výstavba již probíhá v Domečcích v Rychnově nad Kněžnou, kde dojde k úpravě prostor pro osoby s poruchou autistického spektra.

Pobytové služby pro osoby s duševním onemocněním

Chybějící kapacity pobytových služeb pro osoby s duševním onemocněním kraj řeší výstavbou chráněného bydlení v Náchodě, kde by na přelomu roku mělo díky podpoře EU vzniknout šest lůžek chráněného bydlení.

„Intenzivně také připravujeme vznik komunitního domova se zvláštním režimem v Rokytnici v Orlických horách, kde vznikne 12 lůžek pro klienty vyžadující intenzivní podporu třetích osob. Pro další programovací období Strukturálních fondů 2021+ připravujeme další projekty, které by zvýšily dostupnost péče o osoby s duševním onemocněním,“ doplňuje náměstkyně.

Příprava dalších projektů

V oblasti infrastruktury pro seniory kraj připravuje další projekty, a to například modernizaci a rozšíření zařízení pro seniory v Hradci Králové, Vrchlabí, Lamperticích nebo České Skalici. Rovněž hodlá podpořit rozšíření městského domova pro seniory v Broumově. O podporu svých projektů na rozšíření a modernizaci domovů pro seniory požádala města Nová Paka nebo Nový Bydžov. Kraj zvažuje podporu modernizace a rozšíření domova pro seniory v Libošovicích, který provozuje Oblastní charita Sobotka a společně s městy se chce ucházet o podporu investic ze státního rozpočtu.

„Investice do pobytových sociálních služeb mají pomoci lidem, kteří vyžadují nepřetržitou péči. Kromě pobytových služeb kraj usiluje o rozvoj služeb terénních a ambulantních, které umožní seniorům i lidem s postižením žít ve svém domácím prostředí, a to i přesto, že vyžadují často každodenní pomoc. Podpora poskytovaná lidem ve vlastním bydlišti by měla být základním pilířem podpory lidí závislých na pomoci,“ dokončuje náměstkyně Martina Berdychová.