Pro návštěvníky se otevřela pevnost Dobrošov. Do podzemí je v květnu možné vstoupit třikrát denně

19. 5. 2022

Počínaje 17. květnem si návštěvníci mohou prohlédnout nově zrekonstruovanou pevnost Dobrošov. V květnu bude otevřena denně mimo pondělí od 10 do 16 hodin a zájemci si mohou projít prozatím dva ze tří prohlídkových okruhů. Návštěvnické centrum je přístupné po celou otevírací dobu, do pevnostních srubů a podzemí budou komentované prohlídky odcházet v 11:00, 13:00 a 15:00. Průběžné informace o otevírací době a ceny vstupného lze nalézt na webu www.muzeumnachodska.cz/dobrosov.

Dnes se pro návštěvníky otevírá pevnost Dobrošov. Do podzemí je v květnu možné vstoupit třikrát za den

„Královéhradecký kraj investoval do turisticky oblíbené památky téměř 96 milionů korun, aby pomohl zachovat a dál prezentovat významnou část naší historie. Nyní se pevnost Dobrošov otevírá po tříleté pauze návštěvníkům. Věřím, že si i díky moderním audiovizuálním technologiím odsud odnesou nezapomenutelný zážitek i ponaučení,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Pevnost Dobrošov a její historii lze poznat prostřednictvím tří prohlídkových okruhů. První z nich vede do nově postaveného návštěvnického centra. Zde si lidé mohou prohlédnout expozici věnovanou vývoji opevnění i událostem v roce 1938, kdy se Československo muselo vzdát části pohraniční, a tedy stále rozestavěného systému pevností. Nachází se zde i sbírka modelů vojáků a techniky československé armády období první republiky od Lubora Šušlíka. Zájemci si mohou vyzkoušet, jak vypadala střelba z děla na postupující tanky, hledání min či sledovat pomocí virtuální reality let netopýrů, kteří v pevnosti zimují. Centrum je plně bezbariérové a je možné se sem opakovaně v rámci dne vracet.

Další prohlídkový okruh zavede turisty kromě návštěvnického centra také do srubů Můstek a Zelený a podzemních chodeb mezi těmito objekty. Prohlídka je fyzicky náročná. Návštěvníky čeká více než 400 schodů. Teplota v podzemí je přibližně 6 °C. Vstup je možný pouze v doprovodu průvodce a prohlídky začínají v 11:00, 13:00 a 15:00. V jedné skupině může být maximálně 28 lidí, takže personál pevnosti doporučuje objednání předem na e-mail dobrosov.pokladna@muzeumnachodska.cz.

V dělostřeleckém srubu Zelený se nově nachází osobní výtah, který díky lávce činí tento pevnostní objekt částečně bezbariérový, nutná je však předchozí domluva s personálem pevnosti.

Srub Jeřáb skrývá unikátní nápisy vojáků

Třetí prohlídkový okruh vede do pěchotního srubu Jeřáb a přilehlé části podzemí. Tato část pevnosti bude otevřená pouze v červenci, srpnu a o státních svátcích. I zde návštěvníci musejí počítat s fyzickou náročností prohlídky. Do objektu se vstupuje otvorem o rozměrech 90 x 110 centimetrů a na trase se nachází zhruba 300 schodů. Uvnitř srubu Jeřáb se nalézají citlivě rekonstruované nápisy a malby, které na stěnách vytvořili vojáci, a odrážejí tak pocity frustrovaných Čechoslováků.

„Srub Jeřáb je jediný, kde se takováto stopa mobilizovaných a následně odvolaných vojáků dochovala do dnešní doby. Posádka na stěny zaznamenala silně emotivní slovní útoky na adresu nacistického Německa či Polska, které zabralo část českého Těšínska. Vzhledem k této jedinečnosti jsme museli zvolit citlivý restaurátorský zásah, který nemá v Česku obdoby,“ dodala náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, do jejíž gesce spadá kultura a cestovní ruch.

Muzeum Náchodska, dříve Regionální Muzeum Náchod a Okresní muzeum Náchod, provozuje muzeum v pevnosti Dobrošov od roku 1968. Královéhradecký kraj vlastní pevnost Dobrošov od roku 2015, kdy ji bezplatně převzal od Armády České republiky.

Fotogalerie