Další česko-polské projekty získaly podporu

28. 4. 2022

Dubnové zasedání Monitorovacího výboru programu Interreg V-A ČR-Polsko schválilo 11 nových projektů na základě výzvy zaměřené na podporu obnovy cestovního ruchu a opětovného zvýšení návštěvnosti v příhraničním regionu v období po skončení pandemie COVID-19.

Jedním z podpořených je projekt „Turistika – věc společná“ (český partner Sdružení pro Vízmburk z.s. Havlovice, evropská dotace 124 792 EUR), jehož cílem je odkrývat tajemství středověké historie pomocí turistické aplikace – společného produktu propagujícího turistické zajímavosti slezských Ząbkowic a Vízmburku.

Podporu získal také projekt „Zvýšení popularity vojenského opevnění v přeshraničním území“ (český partner Město Rokytnice v Orlických horách, evropská dotace 199 649 EUR). Jeho hlavním cílem je propojování produktů přeshraniční turistiky a rozšíření současné kulturní nabídky dvou pevností (Stříbrná hora a Hanička) za využití nových technologií a potenciálu partnerské spolupráce.

Monitorovací výbor podpořil i „Rozvoj cykloturistiky na území Broumovska a Valbřišska“ (český vedoucí partner Společnost pro destinační management Broumovska o.p.s., evropská dotace 172 672 EUR), který bude rozvíjet již existující produkt cestovního ruchu Bike resort Broumovsko a rozšíří jej na polskou stranu hranice za využití efektivních marketingových nástrojů.

„Podpořené projekty s účastí partnerů z Královéhradeckého kraje získaly vysoké evropské dotace, ke kterým je ještě třeba připočíst národní dotace pro české partnery ze státního rozpočtu ČR. Tyto projekty rozšiřují dlouhý seznam přeshraničních projektů realizovaných v našem regionu,“ uvedl radní Adam Valenta odpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů a dotací.

Monitorovací výbor schválil vyhlášení další výzvy reagující na současnou uprchlickou krizi – více zde.

Probíhá také další výzva ve Fondu mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v rámci programu Interreg V-A ČR-Polsko, prioritní osa „Spolupráce institucí a komunit“. Přehled v únoru schválených mikroprojektů naleznete zde.

Pozornost zájemců o přeshraniční spolupráci se už začíná zaměřovat na nový program Interreg ČR-Polsko pro programové období 2021-2027, jehož první výzvy by měly být vyhlášeny na podzim tohoto roku – více zde.

Uchazeči o dotace z Evropské unie v rámci programů Interreg ČR-Polsko i dalších mezinárodních programů a fondů mohou získat bezplatně informace a potřebné konzultace ke svým projektovým záměrům na oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (Ing. Roman Klíma - tel. 602 488 137, e-mail rklima@kr-kralovehradecky.cz).

 

Další česko-polské projekty získaly podporu