Chytrý region dělají chytrá města

18. 6. 2021

Královéhradecký kraj cílí svoji podporu podle konkrétních potřeb regionů, měst a obcí. Vychází přitom z programového prohlášení krajské rady a Strategie rozvoje kraje na období 2021–2027.

Snaha Královéhradeckého kraje být Chytrým regionem má další podobu.

„Pokračujeme v přípravě tematických workshopů, které jsme tentokrát zaměřili na téma hospodaření s odpady v obcích, a to nejen našeho kraje. Jejich účastníci se dozvědí, jak lze chytře řešit problematiku nakládání s odpady, předcházet jejich vzniku, jaké výzvy nám přináší změny v zákonu o odpadech a kde získat peníze na projekty odpadového hospodářství,“ říká radní Adam Valenta odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Zároveň je možné účastnit se dalších vzdělávacích modulů v Akademii Chytrého regionu, která má již své první účastníky. Absolventi akademie se dozvědí vše, co rozhoduje o zdravém a vyváženém rozvoji obce, města i celého kraje. Zatím jsou připraveny online kurzy, ale jakmile to situace umožní, začnou prezenční lekce a poutavé exkurze. V minulém měsíci se otevřel kurz Regionální stálé konference a územní dimenze v kraji.

V červnu začal první díl ze seriálu kurzů „Úvod do Chytrého regionu“, tentokrát s podtitulem "Od chytrých měst k chytrým regionům". V tomto kurzu budou účastníci nenáročnou formou uvedeni do problematiky Smart City/Region v kontextu našeho kraje.

Pro starosty a další zájemce, kteří zodpovídají za rozvoj obcí, připravuje krajská organizace CIRI průvodce naplněného potřebnými a zajímavými informacemi usnadňujícími každodenní povinnosti při vedení obce. „Nechceme duplikovat již existující příručky, ale především vše podstatné shrnout, zestručnit, zpřehlednit, a zejména prezentovat na jednom místě, v podobě jednoduchého a srozumitelného rozcestníku,“ uzavírá radní Adam Valenta.