Česko-polskou spolupráci v oblasti kultury obohatí nové projekty

9. 1. 2023

Královéhradecký kraj uskutečnil v rámci spolupráce s polským Dolnoslezským vojvodstvím setkání za účelem rozvoje vzájemných vztahů v oblasti kultury a cestovního ruchu. Obě strany chtějí v dalších letech rozšiřovat již zahájené kulturní projekty a realizovat nové formy spolupráce.

10

„Česko-polská spolupráce v oblasti kultury a cestovního ruchu významným způsobem napomáhá k rozvoji obou regionů. V rámci ní jsme se rozhodli uspořádat setkání, kde jsme k jednomu stolu pozvali ředitele organizací působících v kultuře a cestovním ruchu v Královéhradeckém kraji a v Dolnoslezském vojvodství. Návštěva navázala na naše setkání s maršálkem Dolnoslezského vojvodství ve Wroclawi o necelé dva týdny dříve. Pro mě osobně je velkým potěšením, že byly domluveny základy budoucích společných projektů přímo mezi partnerskými organizacemi a konkrétní kroky spolupráce,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu.

Představitelé kultury a cestovního ruchu v čele s náměstkyní Martinou Berdychovou na straně Královéhradeckého kraje a polská delegace vedená členem rady Dolnoslezského vojvodství Krzysztofem Majem se setkala v nově otevřeném přednáškovém sále zrekonstruovaných Gayerových kasáren. Zástupci obou stran prezentovali svou činnost a projekty v oblasti kultury a cestovního ruchu.

Následně se delegace vydala na prohlídku expozice Cesty města v Muzeu východních Čech a také do Galerie moderního umění v Hradci Králové, kde měli polští partneři možnost se blíže seznámit nejen s regionálním uměním Královéhradeckého kraje.

Účastníci z obou stran se shodli na tom, že v kultuře a cestovním ruchu existuje obrovský potenciál ke vzájemné spolupráci a že obě strany mají vůli tuto spolupráci rozvíjet.

Fotogalerie