Česko-polské příhraničí je bohatší o deset nových rozhleden

16. 9. 2021

Královéhradecký kraj se v dubnu 2018 zapojil do projektu Česko-polské Hřebenovky. Vrcholová trasa se na území kraje k letošnímu roku pyšní čtyřmi nově vystavěnými rozhlednami a Jánským mostem přes Divokou Orlici. Na polské straně vyrostlo dalších pět rozhleden a jedna byla zrekonstruována. Rozpočet projektu financovaného z evropských fondů počítá s investicemi za 90 milionů korun, z nichž je 95 % už vyčerpáno.

Česko-polské příhraničí je bohatší o deset nových rozhleden

„Projekt Česko-polské Hřebenovky je zcela ojedinělý, a to hlavně díky myšlence obnovit trasu, která se zrodila téměř před 100 lety a propojuje naše pohraničí. Realizace projektu, do kterého se zapojilo 18 partnerů, nebyla jednoduchá a musela překonat i obtíže vyvolané epidemickými opatřeními,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Prostřednictvím projektu Česko-polské Hřebenovky čerpá Královéhradecký kraj prostředky na propagaci cestovního ruchu ve výši 1,7 milionu korun. Finance využil na nové značení trasy Hřebenovky ve spolupráci s Klubem českých turistů, na virtuální prohlídky, videospoty a další propagační materiály.

„V rámci projektu se povedlo znovu označit historickou trasu, doplnit ji novou infrastrukturou, především rozhlednami, navázat úzkou spolupráci s partnery v Polsku a propagovat společnou trasu. Nic z toho by však nebylo možné bez regionálního sdružení Euroregionu Glacensis a jeho partnerů z několika krajů a Polska. Královéhradecký kraj je jedním z nich, a proto chci poděkovat týmu našeho kraje a mému předchůdci radnímu Pavlu Hečkovi,“ doplnila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Projekt skončí v říjnu letošního roku. Na české straně od roku 2018 vyrostly čtyři nové rozhledny a jeden most. Jako poslední se loni veřejnosti otevřela rozhledna na Šibeníku u městyse Nový Hrádek.

Od října 2019 můžete navštívit 18 metrů vysokou rozhlednu Velká Deštná, která stojí v nadmořské výšce 1115 metrů na nejvyšším vrcholu Orlických hor. Rozhledna má půdorys nepravidelného pětiúhelníku a nabízí výhledy na českou i polskou stranu. Vidět jsou Krkonoše, Hradec Králové, a dokonce i Praděd. Tato rozhledna patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v Orlických horách, což dokládá i titul Stavba roku 2020 Královéhradeckého kraje.

Česko-polské příhraničí je bohatší o deset nových rozhleden

Ještě o kousek dál umožní dohlédnout rozhledna na Feistově kopci. Z třicetimetrové věže se čtvercovým půdorysem a osmiúhelníkovou vyhlídkovou plošinou se můžete kochat pohledem na Orlické a Bystřické hory, Vrchmezí nebo Rozkoš.

Na jaře loňského roku vyrostla na Náchodsku rozhledna ve Vysoké Srbské. Z vršku lze dohlédnout na Stolové hory, Teplické skály i Krkonoše a Orlické hory.

Poslední dokončená rozhledna stojí na Šibeníku u městyse Nový Hrádek na Náchodsku. Stavba je architektonicky unikátní – vznikla z tubusu nefunkční větrné elektrárny.

Součástí projektu Česko-polské Hřebenovky je i Jánský most otevřený v roce 2019 v Neratově přes Divokou Orlici. Došlo tak k propojení partnerských regionů a obnovení historické poutní cesty na vrchol Jagodná v Polsku, kam turisty dovede žlutá turistická trasa.

Chcete-li navštívit i dalších šest nových rozhleden na polské straně, nesmíte vynechat rozhlednu v Nowé Rudě, rozhlednu na Czerńcu (Miedzylesie), rozhlednu na Kladské hoře či vyhlídku Guzowata (Gmina Radków).

Česko-polské příhraničí je bohatší o deset nových rozhleden

Česko-polská Hřebenovka je názvem pro vrcholovou trasu vedoucí z Libereckého kraje přes Německo, Polsko a Královéhradecký, Pardubický a Olomoucký kraj až na Praděd. Na české straně vznikly nové rozhledny na Velké Deštné, ve Vysoké Srbské, v Novém Hrádku, na Faistově kopci v Olešnici v Orlických horách a Jánský most přes Divokou Orlici.

Historie turistické trasy sahá až na počátky 20. století a prochází přes vrcholky všech pohoří v příhraničí České republiky. V Královéhradeckém kraji protíná centrální část Krkonoš, několikrát překročí hranice do Polska, aby se přes Adršpašské a Broumovské stěny dostala až do Orlických hor.

Podrobné informace o projektu Česko-polské Hřebenovky zájemci najdou na webových stránkách www.euro-glacensis.cz.

Fotogalerie