Ceny festivalu smíchu rozdány. Diváci ocenili Večírek, porota Deníček moderního fotra

20. 9. 2021

Ceny jsou rozdány, 43. festival české filmové komedie zná své vítěze. Zlatý Prim si odnesl Deníček moderního fotra, nezapomenutelné role přiřkly čestný titul Petrovi Nárožnému. Nejoblíbenější cenu - Novoměstský hrnec smíchu - diváci udělili filmu Večírek. Festivalového týdne (soutěžních projekcí) se letos zúčastnil rekordní počet diváků - 2157 a smáli se dohromady 153 minut.

Závěrečný večer festivalu české filmové komedie uváděl jako vždy skvělý moderátor Michal Jančařík. Ten si na podium novoměstského kina postupně pozval držitele cen nebo jejich zástupce. “Letošní ročník se totiž musel potýkat s jedním velkým problémem - plnými diáři tvůrců a herců. Ač jsme se s nimi domlouvali dlouho dopředu, často zněla stejná odpověď - točím, hraji, oprašuji, ač bych rád přijel,” okomentoval situaci provázející celý festival jeho ředitel Zdeněk Krákora. V průběhu festivalu jsme ale po loňském úspěchu zařadili i online besedy, které se mimořádně vyvedly - kdo jiný dostal na plátno třeba Petru Hřebíčkovou s několikatýdenním miminkem v náručí?” dodl Krákora.

Odborná porota ve složení Daniel Barták, Peter Beňa, Ondřej Kepka, Jiří Kunte, Věra Míšková, Jana Podskalská, Kamila Špráchalová, Zuska Velichová a Zdeněk Zelenka udělila tyto ceny:

CENU ZA NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ

Patrik Hartl za film Prvok, Šampon, Tečka a Karel (převzal Martin Pechlát)

CENU ZA VÝTVARNÝ POČIN

Martin Štrba za kameru k filmu Muž se zaječíma ušima

ZA VÝKON MLADÉHO UMĚLCE

Andy Fehu za film Shoky & Morthy: Poslední velká akce (převzal Andy Fehu)

CENU ZA NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON

Martin Pechlát za roli ve filmu Prvok, Šampon, Tečka a Karel (převzal Martin Pechlát)

CENU ZA NEJLEPŠÍ REŽII

Jan Haluza za film Deníček moderního fotra (převzal Jan Haluza)

HLAVNÍ CENU ZLATÝ PRIM v kategorii nejlepší filmová komedie

Deníček moderního fotra (převzal Jan Haluza)

Organizátoři festivalu udělili cenu za nezapomenutelné role v českých filmových komediích Petrovi Nárožnému. Já si vždycky připadám v těchto chvílích trochu nepatřičně. Nikdy jsem se necítil jako filmová star, to opravdu ne.Když mě obsazovali do filmu, vždy to začínalo jako - Pane Nárožný, je to sice malá, ale výrazná role. To je můj filmový osud,” zahájil svou řeč herec. Jsem vděčný za jednu věc - vždycky jsem se snažil, aby tam ta sranda byla a aby měla lidský rozměr.”

Nejoblíbenější ocenění - NOVOMĚSTSKÝ HRNEC SMÍCHU - cenu diváků (partner ceny město Nové Město nad Metují) si odnesl film Večírek. Diváci prosmáli 29,4 procenta času. Keramický hrnec novoměstské keramičky Petry Bláhové poputuje Michalu Suchánkovi.

Na závěr galavečera starosta města Nové Město nad Metují ukončil 43. ročník festivalu české filmové komedie a vyhlásil datum ročníku s číslem 44. Dnes už je jisté, že se za rok, v termínu od 11. do 17. září 2022, opět v novoměstském kině 70 setkají ty nejlepší komedie a jejich tvůrci. A samozřejmě - diváci.

zdroj: Festival komedie Nové Město nad Metují

 

Fotogalerie