Část klientů dvorského domova pro seniory se na čas přestěhuje kvůli rekonstrukci koupelen

22. 12. 2021

Na začátku příštího roku by měla začít kompletní rekonstrukce koupelen krajského Domova důchodců Dvůr Králové nad Labem. Potřeba investice vznikla v důsledku rozsáhlé havárie potrubí v budově. Za stavební práce Královéhradecký kraj zaplatí více jak 19 milionů korun. Další položkou projektu bude také stěhování a zajištění ubytování pro část klientů domova.

Rekonstrukce proběhne ve třech etapách a zařízení bude po tuto dobu fungovat v omezeném provozu. Část klientů se proto na čas přestěhuje do soukromého zařízení Vividus East ve Dvoře Králové, se kterým se kraj dohodl na podmínkách podnájmu.

Mimořádná událost nás nutí přistoupit k mimořádnému řešení. Se společností Vividus East jsme se proto domluvili na dočasném podnájmu dosud nevyužívané části jejich budovy, kam se přestěhuje 27 klientů našeho domova. Prioritou je zajistit našim klientům důstojné a bezpečné zázemí, a to Vividus East nabízí. Navíc budou ve stejném městě a postarají se o ně ošetřovatelé a ošetřovatelky, které znají,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Za předpokladu, že budou všechny tři etapy rekonstrukce koupelen trvat jeden rok, zaplatí kraj společnosti Vividus East za podnájem budovy a vybavení, stravu pro klienty, energie, odpadové hospodářství a úklid přes 16 milionů korun.

Podnájem části budovy společnosti Vividus East je nákladnou položkou v rozpočtu celého projektu. Z důvodu nečekané havárie, která odhalila špatně provedenou technologii potrubí před více jak 20 lety, jsme ale nuceni jednat rychle. Na začátku příštího roku by měly začít stavební práce a my do té doby potřebujeme zajistit alternativní zázemí pro naše klienty. Zvažovali jsme další možnosti jako internáty, nemocnice nebo jiné pobytové služby – nikde jsme ale nenašli dostatečně vybavené zázemí nebo to neumožnily kapacity daného zařízení v době, kdy si všechna nechávají rezervy z důvodů epidemie covidu-19,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

O plánované rekonstrukci informovalo vedení domova jak zaměstnance, tak klienty a jejich rodinné příslušníky. Přestěhování 27 klientů by mělo proběhnout poslední týden v lednu 2022, následně nastoupí stavební firma.

Jménem celého domova chci kraji poděkovat za výběr této varianty. Díky ní neklesne kvalita ani rozsah poskytované péče a naši klienti budou navíc nadále v kontaktu s jim známými zaměstnanci a ošetřovateli domova. Lidé, o které se v našem domově staráme, si zaslouží co nejdůstojnější zázemí odpovídající jejich potřebám,“ řekla ředitelka Domova důchodců Dvůr Králové nad Labem Ludmila Lorencová.

Za rekonstrukci koupelen ve dvorském domově kraj zaplatí přes 19 milionů korun včetně DPH. Během stavebních prací dělníci kompletně vymění rozvody a stěny koupelen obloží velkoformátovými dlaždicemi. Lité podlahy budou beze spár a jako zařizovací předměty se využijí vysoce odolné výrobky. Původní elektroinstalace zůstanou zachovány.

Domov důchodců Dvůr Králové nad Labem má kapacitu 80 lůžek. K pokojům klientů patří 40 koupelen, další čtyři jsou společné. Zařízení nabízí pobytové sociální služby pro seniory.