Bydžovští středoškoláci dokázali smontovat tatrovku pro silničáře

25. 5. 2021

Středoškoláci z odborné školy technické a řemeslné Nový Bydžov se ve spolupráci s kopřivnickou společností Tatra Truck a společností Údržba silnic Královéhradeckého kraje účastnili projektu Tatra do škol. Pod vedením svých odborných mistrů a pedagogů úspěšně sestavili ze stovky dílů a komponentů vůz Tatra Phoenix. Završení projektu se slavnostním oživením vozu a předáním koncovému uživateli, a to krajské údržbě silnic, proběhne přímo v kopřivnickém závodě 27. května.

„Zapojení novobydžovské školy do projektu obohatilo nejen její výuku, ale pro kluky a děvčata to musel být i velký zážitek. Dokázali postavit opravdový nákladní vůz. Věřím, že při práci získali spoustu nových zkušeností a dovedností. Podobné aktivity ve školách vítám, do procesu vzdělávání přinášejí prvky přímo z praxe,“ řekl náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za krajské školství.

V srpnu loňského roku zakoupila společnost Údržba silnic Královéhradeckého kraje od společnosti Tatra Truck kompletní sadu náhradních dílů pro montáž automobilu Tatra Phoenix E6 T158 za necelých 2,9 milionu korun, kterou předala novobydžovské škole. Kopřivnická společnost přímo ve výrobním závodě proškolila odborné mistry a žáky. V dílnách technické a řemeslné školy začali budoucí technici v prosinci 2020 vůz sestavovat, ale z důvodu epidemické situace museli práce přerušit. Dokončili je na konci dubna 2021. Nyní je vůz zpět v Kopřivnici, kde před jeho prezentací projde standardní diagnostickou kontrolou a zkušební jízdou na polygonu. Jeho slavnostní oživení za přítomnosti učitelů, mistrů a žáků proběhne 27. května přímo v kopřivnickém závodě.

„Sestavení Tatry Phoenix bylo pro naše žáky opravdovou výzvou a pro jejich budoucí praxi velkou zkušeností. V rámci výuky už nějaké zkušenosti se sestavováním menších vozidel mají, ale účastnit se tohoto projektu byla velká příležitost zkusit něco nového. Jsem rád, že jsme mohli spolupracovat s tradičním českým výrobcem a věříme, že tato spolupráce není poslední. Dále je třeba zmínit, že v rámci programu Tatra do škol se našim žákům podařilo postavit první třínápravové vozidlo,“ doplnil ředitel školy Vladimír Blažej s tím, že hlavní koordinátorka projektu přizvala školu nejen k účasti, ale i ke spoluvytváření dalších projektů.

Dokončenou tatrovku využije společnost Údržba silnic Královéhradeckého kraje. Během zimních měsíců pomůže při údržbě silnic na okruhu Trutnov – Horní Malá Úpa – Pec pod Sněžkou – Horní Albertice. V létě poslouží pro běžnou údržbu s možností připojení přívěsu do soupravy například pro přepravu materiálu a techniky.

Fotogalerie