Broumovské diskuse otevřely téma solidarity a sounáležitosti ve společnosti

21. 11. 2022

Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov ve středu 2. listopadu opět ožilo konferencí Broumovské diskuse. Královéhradecký kraj je hlavním partnerem v pořadí již 9. ročníku konference a hrdým podporovatelem Broumova v boji o titul Evropské hlavní město kultury 2028. Tématem letošních čtyřdenních diskusí se stala Solidarita a sounáležitost. Zájemci mohou celý program zpětně sledovat na iVysílání České televize.

do textu 1

„Broumovské diskuse jsou velmi významnou akcí a letošní téma Solidarity a sounáležitosti prostupuje opravdu celou společností a nemálo se dotýká i nás politiků, protože máme možnosti věci měnit a pomáhat těm, kteří to potřebují. V našem regionu v rámci sociální oblasti, kterou mám v gesci, se s tímto tématem pojí například přesvědčování společnosti, že lidé, kteří se narodí s nějakým hendikepem si zaslouží žít v přirozeném a rodinném prostředí mimo ústavy. Tady nás čeká jako společnost ještě dlouhá cesta a rozhodně je co měnit, protože každý má místo na světě a měl by mít možnost svůj život důstojně prožít. Věřím, že i debaty v rámci diskusních panelů k tomu mohou přispět,“ okomentovala ústřední téma konference náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová.

Broumovské diskuse začaly v podvečer 2. listopadu koncertem Kristina Barta Quartet a trvaly do sobotního rána 5. listopadu. Celý program Broumovských diskusí lze sledovat i zpětně na iVysílání České televize.

do textu 2

Celkem tři diskusní panely přivedly na tradiční konferenci v prostorách broumovského kláštera jedenáct hostů z celé České republiky. Prvních dvou panelů se účastnili například politolog a pedagog Daniel Kroupa, spisovatelka Karin Lednická nebo rektor kostela Pražského Jezulátka Pavel Pola. První panel Solidarita a sounáležitost v současné Evropě moderovala Světlana Witowská a zabýval se například otázkami: Co nás naučila zkušenost války na Ukrajině o solidaritě a sounáležitosti z evropské a české perspektivy? Cítíme evropskou sounáležitost?

Hosté druhého panelu Solidarita a sounáležitost v každodenním životě se zaměřili na otázky týkající se pocitu sounáležitosti, solidarity a žebříčku hodnot nebo na souvislosti solidarity se soucitem, bezmocí či nespravedlností. Ve třetím panelu s názvem Solidarita a sounáležitost pohledem prezidentských kandidátů diskutovali Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Josef Středula o roli prezidenta v otázce solidarity a sounáležitosti. Panel moderovala Veronika Sedláčková.

do textu 3

Pro účastníky 9. Broumovských diskusí organizátoři připravili také doprovodný program v podobě přednášky o solidaritě a sounáležitosti v prostředí byznysu, workshopu pro studeny nebo prohlídek broumovského kláštera s průvodcem. Poslední večer konference se uskuteční také mše v klášterním kostele sv. Vojtěcha, kterou celebuje Martin Lanži z Děkanství Broumov.

Pořadatelem je Vzdělávací a kulturní centrum Broumov, kterou v roce 2013 založila Agentura pro rozvoj Broumovska.

Fotogalerie