Bezpečností komise chce debatu o podobě krizového zákona

18. 6. 2021

Nejen bojem proti pandemii se zabývalo poslední jednání Komise Rady Asociace krajů ČR (AKČR) pro bezpečnost, které se konalo v sídle Královéhradeckého kraje.

Bezpečností komise chce debatu o podobě krizového zákona

„Jsme přesvědčeni, že legislativa spojená s krizovým řízením by měla dostát změn. Na zasedání jsme probírali první návrhy, které vycházejí z našich zkušeností z boje s pandemií. Tyto návrhy zašleme ostatním komisím asociace k projednání a pokud se s námi ztotožní hejtmani, chceme o nich vést debatu nejen s ministerstvem vnitra, ale hlavně s vládou ČR," říká hejtman Martin Červíček, který je předsedou této komise.

Hodně prostoru se věnovalo zhodnocení uplynulých měsíců a role krajů v boji proti onemocnění covid-19. „Bavili jsme se o mnoha špatných věcech, jako byla nedostatečná informovanost, zmatky v dodávkách vakcín, byrokracie nebo nejednotné řízení. Některé poznatky jsme již prostřednictvím komise ministerstva vnitra, která se zabývá vyhodnocením pandemie a jíž jsem členem, postoupili k širší odborné diskusi,“ dodává hejtman Martin Červíček.

Velmi zásadním tématem je podle hejtmana otázka kybernetické bezpečnosti, které se budou příští zasedání bezpečností komise intenzivně věnovat. Trestná činnost spojená s kyberprostorem rok od roku narůstá a zkušenost s ní má již řada organizací zřizovaných některým z českých a moravských krajů.