Architektonická soutěž ukáže nejlepší řešení pro chráněné bydlení v Nové Pace

8. 7. 2021

Královéhradecký kraj vyhlašuje otevřenou soutěž o návrh architektonického a projektového řešení výstavby chráněného bydlení v Nové Pace. Návrh na vybudování zázemí pro pobytové sociální služby dospělým klientům s mentálním či kombinovaným postižením musí respektovat předpokládanou výši investičních nákladů do 40 milionů korun bez DPH. Žádost o účast mohou architekti podávat do 26. července.

„Kraj jako veřejný zadavatel cílí na kvalitní architekturu ve veřejném prostoru. Cílem soutěže je najít řešení pro stavbu zázemí chráněného bydlení v Nové Pace. Svůj nový domov by zde mělo najít dvanáct klientů z ústavního zařízení pro osoby s mentálním postižením v Chotělicích. Postupně by z tohoto ústavu měli odejít všichni klienti a nový domov by měli najít v komunitních formách bydlení v Jičíně, Hořicích a Nové Pace. Tedy takových, které jsou velmi blízké běžnému bydlení, začleněné v běžné bytové zástavbě, nevyloučené na okraji měst a s malým počtem klientů,“ sdělila náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast. Pobytové sociálních služby komunitního charakteru připravuje Královéhradecký kraj v různých částech regionu tak, aby přiblížil bydlení rodinám jednotlivých klientů a ti dostali větší šanci začlenění do běžného života.

V Nové Pace vznikne zázemí pro dvanáct klientů minimálně ve třech domácnostech tak, aby každá fungovala jako samostatná provozní jednotka. Kraj preferuje variantu dvou rodinných domů, v každém po dvou domácnostech se třemi uživateli. Jde o vytvoření flexibilního prostředí, které i při případném zhoršení hybnosti umožní obyvatelům domácností v nich nadále setrvat (například nízkopodlažní či bezbariérová řešení, které je v případě potřeby možné doplnit o schodišťový výtah, dostatečně široké dveře a prostory umožňující manipulaci s vozíkem). Klíčové je i zajištění soukromí jednotlivých obyvatel domácnosti, kde samozřejmostí jsou jednolůžkové ložnice.

Soutěž o návrh architektonického a projektového řešení výstavby chráněného bydlení v Nové Pace je zpracována v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a v souladu se Soutěžním řádem České komory architektů. Soutěž kraj zahájil 1. července zveřejněním ve Věstníku veřejných zakázek a žádost o účast mohou architekti podávat do 26. července.