V Tmavém Dole finišují stavební práce

3. 5. 2021

Podle plánu pokračuje výstavba nového oddělení Domova důchodců v Tmavém Dole, ve kterém vznikne 83 supermoderních lůžek pro klienty se sníženou soběstačností z důvodu onemocnění Alzheimerovou a ostatními typy demencí. Stavební práce skončí v srpnu a Královéhradecký kraj za ně zaplatí 158 milionů korun.

„Nová budova domova pro seniory splňuje ty nejpřísnější požadavky na materiálně-technické standardy podle doporučení ministerstva sociálních věcí a zároveň bude vybavena nejmodernějšími rehabilitačními pomůckami pro hendikepované klienty,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

V současné době je dokončena fasáda nového objektu a dělníci pokládají podlahové krytiny, montují umyvadla i toalety a obkládají vnitřní prostory. „Souběžně se stavebními pracemi přijímáme nabídky do veřejné zakázky na vnitřní vybavení domova. Vybraný dodavatel musí dodržet lhůtu deseti týdnů na dodání požadovaného vybavení domova,“ doplňuje náměstkyně Berdychová.

Domov důchodců v Tmavém Dole patří k největším domovům na Trutnovsku a výstavba nového oddělení výrazně zlepší kvalitu poskytovaných služeb pro osoby starší 65 let, kteří vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu potřebují pravidelnou pomoc. Nyní domov disponuje 100 lůžky a otevřením nového oddělení se celková kapacita zvýší o 56 lůžek. Na stavbu za 158 milionů korun včetně DPH poskytlo dotaci 65 milionů korun ministerstvo práce a sociálních věcí a přes 93 milionů financuje Královéhradecký kraj ze svého rozpočtu.

Kraj aktuálně realizuje čtyři stavby domovů pro seniory, a to v Tmavém Dole, Opočně, Borohrádku a Žacléři. Vznikne tak 206 moderních lůžek pro seniory a klienty s Alzheimerovou chorobou. Celkové náklady dosáhnou zhruba 533 milionů korun, kraj na realizaci staveb získal dotaci ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 206 milionů korun.

Fotogalerie