Ubránili středoškoláci jadernou elektrárnu před kybernetickým útokem? Odpověděl CzechCybertron

23. 9. 2022

Královéhradecký kraj přispívá k osvětě problematiky kybernetické bezpečnosti. Ve spolupráci se střední průmyslovou školou ve Dvoře Králové uspořádal interaktivní kybernetické cvičení CzechCybertron, které navázalo na loňský, pilotní ročník.

„Otázka kybernetické bezpečnosti je v současném světě klíčová a pořádání podobných akcí je nejlepší způsob přípravy pro uplatnění absolventů škol, nejen na vysoce specializovaných pracovištích, ale i obecně, například pro oblast IT, která se dnes s bezpečnostní problematikou potýká na jakékoliv úrovni,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Realizační tým celého cvičení proměnil školní aulu na pomyslnou jadernou elektrárnu s reaktorem, primárním i sekundárním chladícím okruhem, řídícím centrem i modelem celé distribuční soustavy elektřiny v České republice včetně ovládání všech uzlových bodů. Připravil tak pro studenty úkoly, které prověřily jejich znalosti, dovednosti a schopnost spolupráce, komunikace a hledání inovativních řešení. Nepostradatelnou součástí cvičení se stal tým bezpečnostních expertů, který měl za úkol ochránit elektrárnu před kybernetickým útokem, včasně odhalit kybernetický útok a správně reagovat na následky útoku, provést forenzní analýzu a proces odhalení objednatele útoku.

Kraj dlouhodobě spolupracuje s Dolnoslezským vojvodstvím a nabídl polským partnerům možnost účasti jednoho týmu na tomto cvičení.

„Chtěli jsme si vyzkoušet, zdali dokážeme tuto akci uspořádat v mezinárodním rozsahu. Odpověď dnes již známe, dokážeme. Poláci tuto možnost vzali velmi vážně a svůj 10členný tým vybírali z více než 600 zájemců. Velmi dobře zapadli do týmu a svými dovednostmi byli bezesporu přínosem. Polské kolegy tento projekt fascinoval svou propracovaností a nám se tak otevírají další zajímavé příležitosti pro spolupráci,“ sdělil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství s tím, že to je důvod uspořádat na podzim další cvičení a mezinárodní účast rozšířit.

Letošní cvičení navázalo na loňský pilotní ročník, kdy studenti testovali své schopnosti na plně automatizovaném stroji na výrobu popcornu, řízeném SCADA a PLC systémy. Obě cvičení připravila škola ve spolupráci se špičkovými odborníky na kybernetickou bezpečnost České republiky.

„Velké poděkování patří řediteli školy panu Vojtěchovi a celému realizačnímu týmu i externím spolupracovníkům. Na přípravě námětu, modelu i celé realizaci odvedli neuvěřitelný kus práce,“ zhodnotil náměstek Štěpánek.

Fotogalerie