V kraji zdravotníci vyočkovali přes 300 tisíc dávek vakcíny proti covid-19

3. 6. 2021 Autor: Dan Lechmann

Královéhradecký kraj je jeden z nejvíce proočkovaných regionů ČR. Ke včerejšku zde zdravotníci vyočkovali přes 304 tisíc dávek vakcíny. Nadále se očkuje v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních a také v ordinacích praktických lékařů. Registrovat se na očkování můžou od minulého týdne lidé starší 30 let. V pátek se registrační systém otevře pro věkovou skupinu 16 až 29 let.

V Královéhradeckém kraji očkování probíhá plynule a rozložení očkovacích míst a jejich kapacita odpovídá množství vakcín, které do regionu v týdenních závozech proudí. V tuto chvíli je u nás alespoň jednou dávkou naočkováno přes 216 tisíc osob, což je téměř 40 % celkové populace regionu. Předpokládáme, že během léta budeme mít 60 % populace proočkovaných,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V kraji se očkuje na očkovacích místech v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Hořicích, Dvoře Králové nad Labem, Jaroměři, Broumově a ve Vrchlabí.

Vedle toho mají lidé možnost nechat se očkovat v ordinacích praktických lékařů. Ti v regionu dohromady provedli už přes 43 tisíc vakcinací a očkování se u nich postupně zrychluje s příchodem většího počtu vhodných typů vakcín. V červnu by navíc měla přijít očekávaná velká dodávka vakcíny od firmy Johnson & Johnson, kterou budou praktici očkovat.

Očkovací síť v kraji pravděpodobně zůstane ve stejné podobě i po letních prázdninách. „Vzhledem k tomu, že v našem kraji od začátku očkujeme ve zdravotnických zařízeních a u praktických lékařů, nepředpokládáme, že očkovací síť budeme na podzim výrazně měnit. V tuto chvíli maximální kapacita očkovací sítě v regionu převyšuje dodávku vakcín a je tedy dostačující,“ doplnil hejtman.

Královéhradecký kraj byl na začátku roku jeden z nejvíce koronavirem zasažených regionů. Díky tomu je nejpromořenější částí republiky a epidemie zde rychle ustupuje. Za posledních sedm dnů testy v regionu odhalily 48 nových případů, před měsícem týdenní přírůstek činil 313 nově nakažených.