V kraji je více volných covidových lůžek než v minulých týdnech

23. 3. 2021 Autor: Dan Lechmann

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se nadále zlepšuje, situace v nemocnicích je stabilizovaná. V nemocnicích v kraji je volných 209 standardních covidových lůžek z celkem 550 těchto lůžek a 18 covidových intenzivních lůžek ze 131. Královéhradecký kraj vypomáhá jiným krajům s hospitalizacemi pacientů.

V kraji je více volných covidových lůžek než v minulých týdnech

Podle hejtmana Martina Červíčka plošná uzávěra okresů v kraji neměla na zpomalení epidemie v regionu zásadnější vliv. Vývoj epidemie kulminoval v kraji na přelomu roku a začátkem ledna. Postupně epidemie prošla všemi okresy, na přelomu února a března nastal zlom, od té doby nákaza zpomaluje.

Situace v kraji se od začátku března po dvou a půl měsíci od poloviny prosince, kdy byla velmi na hraně nejenom z hlediska kapacit, vývoje epidemie a vůbec zvládání situace v kraji, zásadním způsobem zlepšila. Dva týdny za sebou zaznamenáváme značný pokles počtu nově nakažených osob,“ řekl hejtman Červíček.

V kraji pacienty s covidem léčí Fakultní nemocnice Hradec Králové, pět krajských nemocnic a soukromá ve Vrchlabí.

V kraji je více volných covidových lůžek než v minulých týdnech

V kraji máme volných přes deset procent intenzivních lůžek, žádný problém nemáme se standardními lůžky. Dostupná lůžková kapacita, kterou máme pro jinou než covidovou péči, se pohybuje mezi deseti až 20 procenty volné kapacity, což lze označit jako stabilizovaný stav. Nicméně to ale ještě neznamená, že se můžeme vrátit do běžné zdravotní péče," řekl během jednání zastupitelstva hejtman.

V kraji se dosud podařilo očkovat více než 72 872 dávek vakcín, 18 038 lidí dostalo už druhou dávku. "V porovnání s ostatními kraji jsme na tom z hlediska očkování velmi dobře," řekl Červíček. Z dodaných dávek zbývalo v pondělí očkovat 3 933 dávek. Kraj má 550 tisíc obyvatel. Kromě nemocnic očkují v menší míře také praktičtí lékaři, praktici podali k pondělí 7 185 dávek.

V kraji je více volných covidových lůžek než v minulých týdnech

"Od dubna máme nastavený systém, že pokud bude potřeba, tak v 11 zdravotnických zařízeních budeme očkovat 110 tisíc vakcín měsíčně a dalších 50 tisíc vakcín budou očkovat praktiční lékaři. Pokud by docházelo k tomu, že bychom dostávali od státu více než 150 tisíc vakcín, jsme do tří týdnů schopni zřídit další očkovací centra. To ale nyní nepředpokládám," dodal hejtman.

Nákaza se v kraji aktuálně nejvíce šíří v okrese Jičín, naopak v okrese Trutnov, který byl kvůli velkému šíření epidemie od 12. do 28. února v uzávěře, nejméně. V pondělí 22. 3. testy prokázaly 322 nových případů nákazy. Za týden v kraji přibylo 2574 nových případů, před týdnem činil týdenní nárůst 3666 nových případů. Koncem února se týdenní přírůstek pohyboval kolem 6000 nových případů covid-19.

Soubory ke stažení