V kraji je očkována už téměř čtvrtina obyvatel

30. 4. 2021 Autor: Dan Lechmann

První dávku očkování proti covid-19 v Královéhradeckém kraji dostalo už 119 tisíc osob, tedy zhruba 22 % jeho celkové populace. Druhou dávkou je přeočkováno přes 52 tisíc osob. Očkovací síť v kraji má měsíční kapacitu 190 tisíc dávek a převyšuje tak počty zavážených vakcín, kterých za čtyři měsíce do regionu přišlo celkem 184 tisíc dávek.

V kraji je očkována už téměř čtvrtina obyvatel

V Královéhradeckém kraji jsme doteď očkovali asi 172 tisíc dávek. Díky tomu se náš kraj v počtu očkovaných na tisíc obyvatel řadí mezi tři nejvíce proočkované regiony. Očkujeme veškeré množství dodaných vakcín, které k nám v týdenních intervalech proudí a naše kapacita očkování výrazně převyšuje počty státem dodávaných dávek,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Tento týden do kraje dorazilo celkem 23 960 dávek vakcín, a to 21 060 od firmy Pfizer, 2 300 od Moderny a 600 dávek od firmy Johnson & Johnson. V březnu do regionu v průměru přišlo 15 tisíc dávek za týden.

Aktuálně se očkuje na očkovacích místech v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Hořicích, Dvoře Králové nad Labem, Jaroměři, Broumově a ve Vrchlabí. Dohromady jsou tato místa schopná měsíčně aplikovat až 140 tisíc dávek. K tomu očkuje 206 praktických lékařů, kteří jsou schopni podat až 50 tisíc dávek měsíčně.

Čtěte také: Kde se aktuálně očkuje v Královéhradeckém kraji?

V krajské očkovací strategii počítáme s očkovacím místem také v nemocnici v Novém Bydžově, které zřídíme, pokud nebude kapacita očkování v ordinacích místních praktiků stačit. Platí ale dohoda, že praktici chtějí své pacienty očkovat sami a my jsme za tuto spolupráci velice vděční, protože díky tomu je možné lidem očkování co nejvíce přiblížit a udělat dostupnějším,“ doplnil hejtman.

Podle hejtmana ale očkování u praktických lékařů vázne na nedostatku vhodných vakcín. Praktikům jdou totiž jen vakcíny, které jsou vhodné pro očkování v ordinacích. Přesto praktici už zvládli očkovat téměř 24 tisíc dávek. V kraji praktici očkují všemi typy vhodných vakcín, konkrétně tedy vakcínami AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson.

Epidemie v kraji ustupuje

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se od poloviny března výrazně zlepšila. Za posledních sedm dnů v regionu přibylo 315 nových případů nákazy, což je zásadní rozdíl oproti přelomu února a března, kdy nově nakažených v kraji týdně přibylo v průměru 5 000.

V kraji je očkována už téměř čtvrtina obyvatel

Počty nově odhalených případů a také pravidelné testování ve školách ukazují, že epidemie skutečně už třetí týden v řadě slábne. V průměru u nás každý týden přibyde zhruba 300 nových případů, díky čemuž je Královéhradecký kraj jeden z nejméně zatížených regionů ČR. Uvidíme, jak to se bude epidemie vyvíjet v dalších týdnech, ale věřím, že výhled bude nadále příznivý,“ dokončil hejtman Martin Červíček.