Nemocnice v Královéhradeckém kraji jsou na hraně kapacit

10. 2. 2021 Autor: Dan Lechmann

Dlouhodobě nepříznivá epidemická situace v Královéhradeckém kraji má za následek přeplněné kapacity nemocnic v regionu. V regionu za týden přibylo 5 489 nových případů nákazy covid-19. Díky tomu je Královéhradecký kraj druhý nejhorší mezi ostatními kraji co do počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel – aktuálně zde platí nárůst 147,3 nakažených za týden na 100 tisíc obyvatel kraje.

„V nemocnicích v regionu jsme skoro na hraně kapacit lůžek a musíme už teď pacienty transportovat do okolních krajů. Zařízení už nárůst covid pozitivních pacientů kapacitně nezvládají a bohužel trend nárůstu nevypadá příznivě ani pro další dny. Velkým problémem stávající nepříznivé epidemické situace v našem kraji bude velmi pravděpodobně větší výskyt britské mutace virů. Jen od 27. 1. do 6. 2. bylo v kraji zkušebně odebráno 696 vzorků na detekci mutace viru. Z těchto bylo 44 % covid-19 pozitivních. Z nich 72 % vykazovalo nějakou mutaci na zkoumaném genu. Proto stále netrpělivě čekáme nejen na potvrzené výsledky Státního zdravotního ústavu, ale i na vyhodnocení ministerstva zdravotnictví k případnému šíření v našem regionu. Považuji to za nezbytné především pro informovanost veřejnosti a k případným dalším opatření,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V nemocnicích v kraji je 663 covidových lůžek, z toho těch 131 určených pro intenzivní péči.

„Situace v nemocniční péči napříč krajem je kritická. Lůžkové kapacity, které jsou na maximu možného, jsou skoro vyčerpané. Během dnešního poledne byla například v krajských nemocnicích volná pouze tři intenzivní lůžka a devět standartních lůžek, která jsou lokalizována z větší části v jičínské nemocnici, kde je situace zatím relativně klidnější,“ doplnil radní Zdeněk Fink.

Počet příjmů nových pacientů přivezených do krajských nemocnic narostl za poslední týden o čtvrtinu. Zatímco v uplynulých týdnech to bylo zhruba 220 pacientů týdně, v uplynulých sedmi dnech se již jednalo o 280 pacientů.

Nemocnice se situaci snaží řešit překlady pacientů na lůžka následné péče, to je však možné pouze u těch hospitalizovaných, u nichž to zdravotní stav dovoluje. Naši lékaři tipují takové pacienty stále obtížněji, jedná se zpravidla o jednotky lidí denně. Momentálně je v nemocnicích Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje hospitalizováno téměř 360 pacientů. Například v náchodské nemocnici se zdravotníci aktuálně starají o více než 130 pacientů s covid-19, z nichž téměř tři desítky vyžadují intenzivní péči.

Situace je o to náročnější, že přibývá pacientů v těžkém stavu. Nemocnice tak jsou nuceny poskytovat intenzivní péči i mimo jednotky intenzivní péče, na standartních lůžkách. Například v Oblastní nemocnici Náchod, kde bylo během pondělí 22 nových příjmů, je aktuálně 15 pacientům zajištěna intenzivní péče mimo JIP. Stále častěji jsou hospitalizováni pacienti i v mladším věku.

Krajský koordinátor akutní covidové péče aktuálně zajišťuje transport 15 pacientů z náchodské nemocnice. Také v následujících dnech budou nemocnice tuto pomoc potřebovat.

„Jediným řešením, které pomůže nemocnicím v Královéhradeckém kraji situaci zvládnout, jsou převozy pacientů do nemocnic mimo kraj. Chtěl bych znovu veřejnost poprosit o obezřetnost a o rozumné dodržování aktuálních protiepidemických opatření,“ vyzval hejtman Martin Červíček.

Fotogalerie