Všestarský archeopark lidem nabídne setkání s mamutem, pravěkou vesnicí i se zbraněmi Keltů a Římanů

10. 5. 2011 Autor: Imrich Dioszegi

Vstoupit do jeskyně pralidí, setkat se s obrysem mamuta nalezeného na Hradecku, se zbrojí keltských bojovníků i římských legionářů i se stovkami dalších archeologických nálezů z pravěku, doby kamenné i bronzové budou moci setkat návštěvníci Archeoparku pravěku. Ten se začne letos v létě stavět ve Všestarech na Hradecku a stane se novým unikátním turistickým i naučným cílem kraje.

Do všestarského archeoparku bude návštěvníky lákat například největší model pravěké krajiny o ploše 24 metrů čtverečních či stylizovaný nález mamuta ze Svobodných Dvorů.

„Lidé si tam budou moci prohlédnout repliky pravěkých artefaktů z kamene, skla, mědi, bronzu, železa, dřeva, keramiky či kopie nedostižných materiálů, například mamutoviny. Celkem půjde o zhruba 400 exponátů v celé expozici. Skutečný vstup do dávných dob zprostředkují prostorové projekce v kinosálu archeoparku. Návštěvníci budou moci také vstoupit do pravěké jeskyně s malbami lovců, nahlédnout do důlních šachet z pozdní doby kamenné nebo projít velké akvárium s ´podvodními nálezy´,“ popsal největší lákadla připravovaného projektu Radomír Tichý z Univerzity Hradec Králové, který je jeho odborným garantem.

Na dnešní tiskové konferenci si mohli novináři projít areál připravovaného projektu a prohlédnout si dvě desítky exponátů z připravované expozice: keltský meč a štít, bronzové nádoby, dýky, šperky, pazourkové nástroje, železné a bronzové kopí, oštěp Germánů, římský meč, měděné sekeromlaty z pozdní doby kamenné či broušené sekery mladší doby kamenné.

Výstavba archeoparku se uskuteční díky finanční podpoře Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Evropské unie a Královéhradeckého kraje.

„Celkem vyjde realizace tohoto projektu na více než 47 milionů korun a Evropská unie na něj prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod přispěje bezmála 40 milionů korun. Stavět by se mělo začít letos v létě a první návštěvníky by měl tento unikátní areál přivítat v roce 2013,“ řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner.

V rámci tohoto projektu vznikne nová budova hlavní expozice, sklad archeologického materiálu, budova venkovní expozice a konstrukce pravěkých staveb - neolitický dům, eneolitický dům a expozice domácího zvířectva. Partnery projektu jsou vedle odborníků z Univerzity Hradec Králové také obec Všestary a hradecké Muzeum východních Čech.

Díky vznikajícímu projektu vznikne pro návštěvníky nová přístupová komunikace, která doplní parkoviště. Expozice budou bezbariérové. Součástí projektu je také vyznačení nové cyklotrasy, která spojí pravěký areál ve Všestarech se sídlem Královéhradeckého kraje. „Archeocyklotrasa“ dlouhá 12 kilometrů povede z Hradce Králové do Všestar po místních archeologicky význačných lokalitách, kde budou umístěny naučné tabule, ze kterých se zájemci dozví zajímavosti těchto pravěkých míst.

Fotogalerie