Suchý Důl obnovil za pomoci kraje historickou kapličku, která vyhořela

10. 7. 2012 Autor: Jiří Hošna

V Ticháčkově lese v Suchém Dole byla 8. července vysvěcena nová kaplička. Jde o přesnou kopii původního historického svatostánku, který byl v roce 2010 úmyslně podpálen a lehl popelem. Vysvěcení kapličky se zúčastnili mimo jiné hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a pražský arcibiskup Dominik Duka.

„Obnova místní kapličky je významná pro celý zdejší region. Především díky veřejné sbírce se podařilo zachovat významnou místní dominantu. Finanční příspěvek v součtu téměř 300 tisíc korun ale na stavbu nové kapličky poskytl i Královéhradecký kraj,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Mezi lidmi se na stavbu kapličky podařilo vybrat více než 1,6 milionu korun. U obnoveného historického objektu je studánka, ze které prý podle tradice prýští léčivá voda, ke kapličce vede křížová cesta. Součástí kapličky je i socha panny Marie.

Dřevěná kaple v Ticháčkově lese byla původně postavena z darů poutníků v roce 1897 jako připomínka mariánských zjevení v letech 1892 – 1895, které tehdy údajně měla čtrnáctiletá Kristina Ringlová. Suchý Důl se tak stal nakrátko poutním místem. V roce 1893 bylo započato se stavbou křížové cesty kolem lesa a takzvaných růžencových schodů z kamene. Na místě nepatrné studánky byla vybudována nádrž na vodu s výklenkem.

Fotogalerie