Starostové dnes podepsali deklaraci proti těžbě plynu

6. 3. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Starostové měst a obcí na Trutnovsku, Náchodsku a Broumovsku dnes v Náchodě podepsali deklaraci o společném postupu proti záměru jedné z těžebních společností, která by chtěla v budoucnu zahájit v této oblasti průzkum či těžbu plynu. Starostové se obávají, že těžba plynu i samotný průzkum by mohly ohrozit kvalitu života na tomto území.

Na šedesát starostů svolal na společné jednání do Náchoda hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

„Dnešní setkání nebylo iniciativou ekologických či nevládních sdružení, která někdy sledují své zájmy či zájmy přírody někdy nadřazují nad zájmy rozvoje společnosti. Dnešní aktivita vzešla od lidí, kteří zastupují především zájmy veřejnosti. Tato část našeho kraje může být vhodná pro těžbu plynu, ale ne pro zájmy jeho obyvatel, kteří tento prostor považují za svůj domov. Mezi ně patřím i já,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Setkání se zúčastnili také zástupci těžebních společností či ministerstva životního prostředí.


NÁCHODSKÁ DEKLARACE

O SPOLEČNÉM POSTUPU STAROSTŮ MĚST A OBCÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 

My, níže podepsaní starostové měst a obcí Královéhradeckého kraje nesouhlasíme se zahájením případného průzkumu či s těžbou břidlicového plynu na Trutnovsku, Náchodsku a Broumovsku. Zahájení procesu, na jehož konci může být zahájení těžby na tomto území, nás znepokojuje. Nechceme, aby zahájení průzkumu či těžba plynu měly dopad na životní prostředí v této oblasti. Domníváme se, že tyto aktivity jsou závažným ohrožením kvality života v našich městech a obcích.

Jsme přesvědčeni, že zájem těžebních společností nelze nadřazovat nad zájem obyvatel tohoto kraje. Broumovsko, Náchodsko a Trutnovsko považujeme za lokality s unikátní a cennou přírodou. Jsou rovněž významnými zásobárnami pitné vody.

My, níže uvedení zástupci městských a obecních samospráv požadujeme do budoucna dostatek informací, které se by se mohly týkat případného průzkumu a těžby plynu na výše uvedeném území, a chceme v tomto směru postupovat společně.

V Náchodě, 6. března 2012

Soubory ke stažení

Fotogalerie