Jubilejní 20. ročník Olympiády dětí a mládeže bude hostit Královéhradecký kraj

5. 12. 2022

Podpisem smlouvy mezi Českým olympijským výborem (ČOV) a Královéhradeckým krajem dnes naplno odstartovaly přípravy 20. ročníku zimní Olympiády dětí a mládeže. Za přítomnosti hejtmana Martina Červíčka a předsedy ČOV Jiřího Kejvala byly představeny lokality sportovišť a podrobnosti k pořádání sportovního svátku, který proběhne v lednu 2023.

do textu 1

„Těší mě, že můžeme mladým sportovním talentům z celé republiky nabídnout zázemí našich zimních středisek Špindlerova Mlýna a Vrchlabí i sportovišť v Trutnově a Nové Pace. Uděláme maximum pro to, aby organizace her proběhla ke spokojenosti všech účastníků. Věřím, že si všichni z našeho kraje odvezou nejen radost ze svých sportovních výkonů, ale také nezapomenutelné zážitky z krásných Krkonoš,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Zahajovací ceremoniál proběhne na zimním stadionu v Hradci Králové, pak se všichni účastníci rozjedou na ubytování a sportoviště. Lyžaři a snowboardisté poměří své síly na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně, do Vrchlabí zamíří biatlonisté, zimní orientační běžci a běžkaři. Pro hokejisty budou připraveny hned dvě haly – jedna ve Vrchlabí a druhá v Trutnově. Krasobruslaři svůj boj o medaile svedou v Nové Pace. Slavnostní zakončení dvacátého ročníku ODM pak proběhne ve Špindlerově Mlýně.

do textu 2

„První Olympiáda dětí a mládeže se uskutečnila v roce 2003 v Pardubickém kraji. Za dvacet let existence narostl počet účastníků a také sportů, dokázali jsme tuto akci dostat do povědomí veřejnosti, médií i na obrazovky České televize v podobě živých přenosů,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a dodal: „Náš cíl ale zůstává od začátku stejný, a tím je dát dětem motivaci chtít něco dokázat, pracovat na sobě a prožít svou malou olympiádu.“

Důležitou součástí Olympiády dětí a mládeže jsou i hodnoty fair play, jako je respekt k soupeři, radost z pohybu či přátelství. Právě vzdělávací olympijskou zónu a další aktivity připravují organizátoři pro Olympijský dům, který vznikne v hotelu Volareza ve Špindlerově Mlýně a bude volně přístupný veřejnosti. Nebude chybět ani doprovodný program pro školy kraje.

„Přípravy na zimní olympiádu 2023 jsou již v plném proudu. Mladí sportovci budou bojovat o medaile v deseti sportech a nezapomněli jsme ani na hendikepované sportovce a do programu tak zařadili jednu paralympijskou disciplínu, a to běžecké lyžování zrakově postižených. Bude plnohodnotnou součástí bodovaných výsledků jednotlivých krajských výprav,“ doplnil náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast sportu.

Celkem na zimní ODM do Královéhradeckého kraje zamíří zhruba 1 700 účastníků.

„Olympiáda dětí a mládeže je největší multisportovní akce u nás, kterou za dvacet let existence prošly tisíce mladých lidí. Někteří z nich, jako například Ester Ledecká nebo Josef Dostál, se dostali i na velkou olympiádu a pro některé zůstala Olympiáda dětí a mládeže největší sportovní akcí v životě. S tímto vědomím se se také snažíme každý ročník ODM připravit,“ říká místopředseda ČOV zodpovědný za Olympiádu dětí a mládeže Filip Šuman.

Další podrobnosti k zimní Olympiádě dětí a mládeže budeme postupně zveřejňovat na webu Olympiády dětí a mládeže.

3