Operační program Podnikání a inovace

27. 11. 2008 Autor: Roman Klíma

Program je zaměřen na podporu průmyslu a malého a středního podnikání s cílem zkvalitnit infrastrukturu, zvýšit inovační činnost, zintensivnit zavádění nových technologií, výrobků a služeb. Má povzbudit malé a střední podniky při vstupu na zahraniční trhy a posílit spolupráci sektoru průmyslu s výzkumem a vývojem.


Zpět na přehled programů a iniciativ


Příklady typových aktivit, které je možné financovat

- podpora nově vznikajících firem - mladí podnikatelé jsou podporováni při zakládání nové firmy a to zlepšením přístupu k finančním zdrojům (např. bezúročné a podřízené úvěry). Upřednostňují se především firmy zaměřené na inovace, ICT (informační a komunikační technologie) a další výrobní technologie, které budou mít možnost vstupovat do tzv. podnikatelských inkubátorů. Podpořen bude i další rozvoj těchto firem, především pokud podnikají v problémových regionech, kde je nutno posilovat jejich konkurenceschopnost vůči výhodněji umístěným konkurentům.

- efektivní využívání energie - průmyslové podniky jsou pobízeny ke zvyšování účinnosti využívané energie a to prostřednictvím zavádění efektivnějších způsobů výroby energie (výstavby nových a rekonstrukce stávajících spaloven) nebo využíváním obnovitelných zdrojů energie. Podpořeno bude i zavádění méně energeticky náročných technologických postupů v rámci výrob podniků českého průmyslu.

- zlepšování podnikatelského prostředí, inovace - podniky získají dotace při zakládání vlastních kapacit vědy a výzkumu, díky kterým mohou zlepšit vývoj vlastních inovací a zavádět je následně do výroby. Značná podpora je určena také na ochranu práv průmyslového vlastnictví (ochrana patentů a inovací), která je pro české firmy značně nákladná. Podnikatelské prostředí je zlepšováno podporou činnosti vzdělávacích a vědeckovýzkumných institucí, prostřednictvím kterých mohou firmy zvyšovat kvalitu svých lidských zdrojů, kvalifikaci a zručnost zaměstnanců. Podporují se i nově vznikající spolupráce mezi podniky z různých sektorů, které vedou k jejich posílení. V neposlední řadě jsou prostředky určeny i na budování kvalitního a fungujícího trhu s podnikatelskými nemovitostmi (např. regenerace brownfields).

- více služeb pro rozvoj podnikání - prostředky programu jsou určeny i na vznik a rozvoj kvalitní sítě poradenských služeb, které slouží podnikatelům jako pomoc při řešení problémů ve vlastní výrobě, v oblasti inovací a dalšího vývoje podnikání v ČR a ve světě. Poradenství je posilováno i v oblasti marketingové připravenosti malých a středních podniků při vstupu na trh, zlepšování schopnosti firem v oblasti vlastní prezentace, například prostřednictvím společných účastí podniků na mezinárodních veletrzích doma i v zahraničí.


Příklady subjektů, které mohou být žadateli

Podnikatelské subjekty a sdružení podnikatelů, veřejné výzkumné instituce, vysoké školy a ostatní instituce terciálního vzdělávání, agentury pro podporu podnikání a investic, příspěvkové organizace MPO ČR, územní samosprávné celky.


Kde získáte bližší informace a koho můžete kontaktovat

Řídícím orgánem OP PI je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Odbor Strukturálních fondů

Bezplatná telefonní linka pro informace k OP PI (9 - 13 hod.): 800 800 777

Internetové stránky: www.mpo.cz/cz/podpora-podnikani/oppi, www.czechinvest.cz, www.strukturalni-fondy.cz

Kontaktní email: info@mpo.cz, info@czechinvest.org


Kolik peněz je k dispozici

Alokace pro programovací období 2007 - 2013: 3 041 mil. EUR (cca 85,2 mld. CZK*) ze zdrojů Společenství; 537 mil. EUR (cca 15 mld. CZK*) z národních zdrojů.


* přepočteno dle kurzu 1 EUR = 28 CZK


Aktuální výzvy

Aktuální výzvy.


Výsledky výzev

Výsledky doposud realizovaných výzev.