Koncert s premiérou skladby prof. Juraje Filase

konání: 25.9.2016

Dvůr Králové nad Labem

místo konání: Dvůr Králové nad Labem
kdy: 25.9. v kostele sv. Jana Křtitele od 16:00 hodin

V neděli 25. září 2016 se v 16:00 hod. uskuteční v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové koncert s premiérou skladby profesora pražské AMU Juraje Filase za jeho osobní účasti. Pro tuto příležitost zkomponoval a věnoval Královédvorskému chrámovému sboru a jeho sbormistru Vítu Havlíčkovi skladbu Slavík z ráje. Tento sbor na varhany doprovodí pedagog pražské AMU a brněnské JAMU Pavel Černý.

Kromě této rozsáhlejší kantáty pro smíšený sbor a varhany napsal Juraj Filas i drobnější kompozici Píseň k Madoně Královédvorské, která zde bude rovněž uvedena v premiéře. Kromě Filasových skladeb zazní díla W. A. Mozarta, L. Cherubiniho, J. M. N. Garcii a dalších autorů.

Juraj Filas (* 1955) je uznávaným skladatelem, jehož skladby zní opakovaně např. v Carneggie Hall v New Yorku. Studoval kompozici na Pražské konzervatoři u královédvorského rodáka Jana Zdeňka Bartoše, poté pokračoval na pražské AMU, kde je nyní profesorem skladby.

Zářijové koncerty s premiérou skladby význačného soudobého skladatele jsou již obvyklým obohacením kulturního života ve Dvoře Králové a v letošním roce se bude tento koncert konat již poosmé (předchozí premiéry napsali Otomar Kvěch, Luboš Sluka, Ilja Hurník, Ivana Loudová, Ivan Kurz, Jiří Teml a Lukáš Hurník). Koncert podpořilo město Dvůr Králové a koná se pod záštitou starosty Jana Jarolíma.

Varhany v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové, které na koncertech s premiérou pravidelně doprovázejí Královédvorský chrámový sbor, postavila firma Rieger v letech 1933 – 1934. V současné době ale vyžadují generální opravu, jejíž zahájení farnost plánuje už koncem letošního roku. O tomto významném nástroji se může veřejnost dozvědět více na komentovaných prohlídkách varhan, které se budou konat v sobotu 8. října 2016 na kůru královédvorského kostela sv. Jana Křtitele.

Fotogalerie