Smiřické svátky hudby

konání: 14.4.2014 - 21.4.2014

Festival tónů, vizí a pozitivní energie.

místo konání: Smiřice

kdy: 12.4. -21.4. 2014

Smiřice u Hradce Králové se v roce 2003 staly místem konání 1. ročníku velikonočního hudebního festivalu Smiřické svátky hudby, u jehož zrodu stál královéhradecký rodák, houslista Jaroslav Svěcený, spolu se smiřickým starostou Lubošem Tuzarem. Rok předtím přivedl J. Svěceného do Smiřic tamní ředitel ZUŠ, který se hudbě učil u houslistova dědečka. Vešli do zámku a po otevření dveří do nádherné zámecké kaple Zjevení Páně bylo jasno – místo jako stvořené pro velikonoční hudební festival!

Celá plejáda českých a zahraničních interpretů všech generací a různých hudebních žánrů si v průběhu deseti let vychutnala to nádherné barokní prostředí, umocněné výbornou akustikou.

A kdo se představí na deseti festivalových koncertech Smiřické svátky hudby letos? Hned na tom zahajovacím (12. 4.) vystoupí špičková anglická flétnistka Lisa Friend, která si zahraje za doprovodu komorního orchestru Virtuosi Pragenses s renomovanou českou cembalistkou Jitkou Navrátilovou a 19letou houslistkou Julií Svěcenou. Ta se o tři dny později představí i na samostatném galakoncertu k Roku české hudby (15. 4.). Ale ještě předtím (13. 4.) vzdá festival hold světově proslulému houslařskému rodu Pilařů, jejichž dílna slaví 90 let existence. Tento večer však vedle houslí a viol (pozvání přijal jeden z nejlepších současných českých violistů Jan Pěruška) těchto mistrů zazní kromě klasického repertoáru také premiéry skladeb Eduarda Douši a Jiřího Pazoura, ve kterých uslyšíme i špičkový akordeon Ladislava Horáka.

Každý festivalový koncert Smiřických svátků hudby má speciálně připravenou dramaturgii: v premiéře uvedené Slavné filmové melodie (16. 4.) s Pavlem Větrovcem (skladatel, aranžér a dvorní klavírista Karla Gotta), poprvé prezentovaný multimediální projekt s nekonvenčním názvem Barokní vize Hieronyma Bosche (17. 4.), dramaturgicky mimořádný recitál mezzosopranistky Andrey Kalivodové za doprovodu smiřických varhan z 18. století a klavíru (18. 4.) či Velikonoční setkání žánrů s projektem SMS* a Jiřím Škorpíkem (duchovní otec vokální skupiny 4tet) i tenoristou Davidem Uličníkem (19. 4.).

Velikonoční neděle (20. 4.) bude odpoledne patřit harfě Zbyňky Šolcové a flétně Žofie Vokálkové, a večer excelentnímu českému varhaníkovi Jaroslavu Tůmovi a známému kytaristovi Lubomíru Brabcovi. Sváteční koncert na velikonoční pondělí již tradičně zakončuje celý festival. Letos se této role ujme mladá arménská sopranistka Varine Mkrtchyan, varhaník Josef Popelka, klavírista Václav Mácha a umělecký ředitel festivalu, houslista Jaroslav Svěcený.

Festivalová výstava byla svěřena špičkovému českému malíři a grafikovi Karlu Demelovi.

Předprodej vstupenek:

- osobně či telefonicky Městském úřadě Smiřice, Palackého 106, Smiřice, Ladislava Reichová, tel. +420 495 809 010 nebo +420 775 733 290, e-mail: reichova@mestosmirice.cz

Soubory ke stažení