Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Europoslanci
  3. Zahradil Jan - ODS

Zahradil Jan - ODS

Zahradil Jan - ODS

Publikováno: 18.8.2014

(51)

Jan Zahradil je v současné době poslancem Evropského parlamentu za Občanskou demokratickou stranu (ODS). Jan Zahradil patří k zakládajícím členům ODS. V parlamentu je členem skupiny Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a také prezidentem celoevropské Aliance evropských konzervativců a reformistů (AECR). Od ledna 2014 je i prvním místopředsedou ODS.

Jan Zahradil se narodil 30. března 1963 v Praze. Po maturitě na pražském Gymnáziu Jana Keplera vystudoval Vysokou školu chemicko-technickou v Praze se specializací na vodní a přírodní technologie a po ukončení studia se zabýval výzkumnou prací ve vodohospodářství. Od svých mladých let je velkým fanouškem hudby, především rocku, ale rád si poslechne i metal, etno nebo trip-hop. Po sametové revoluci byl zvolen poslancem československého Federálního shromáždění za Občanské fórum a později ODS. Po rozdělení Československa se stal poradcem premiéra pro zahraniční a politické záležitosti. Na Úřadu vlády ČR vedl oddělení pro evropskou integraci.

V roce 1998 se Jan Zahradil stal poslancem Parlamentu České republiky, kde působil jako místopředseda ve výboru pro zahraniční věci. Od svého zvolení v roce 1998 až do roku 2006 působil jako stínový ministr ODS pro zahraniční věci. Vzhledem ke své specializaci zastupoval v roce 2002 Českou republiku v Konventu o budoucnosti Evropské unie. Zde vystupoval především proti snahám o federalizaci EU směrem k centralizovanému superstátu. Byl také spolupředsedou v česko-evropské parlamentní komisi, která zasedala mezi roky 1998 a 2004 před naším vstupem do EU. V roce 2001 byl zvolen místopředsedou ODS, kterým byl až do roku 2003.

Po svém zvolení do Evropského parlamentu v červnu 2004 se Jan Zahradil stal předsedou české delegace ve frakci EPP-ED a předsedou europoslaneckého klubu ODS. Jan Zahradil působil jako člen ve stálých výborech pro rozvojovou politiku a občanskou svobodu, spravedlnost a vnitřní věci a v dočasném výboru o programových změnách a rozpočtových záležitostech.

Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 byl jako lídr kandidátky ODS úspěšné znovuzvolen. Jako spoluzakladatel frakce ECR se stal místopředsedou této nově utvořené eurorealistické skupiny, která se po volbách v roce 2014 stala třetí největší skupinou v Evropském parlamentu. V březnu 2011 byl zvolen předsedou skupiny ECR a stal se tak prvním Čechem, který dosáhl na vedení parlamentní frakce. Během tohoto parlamentního období se soustředil na práci ve výborech pro mezinárodní obchod, rozvojovou politiku a lidská práva.

V současném, třetím volebním období Jan Zahradil nadále působí ve výboru pro mezinárodní obchod jako jeho místopředseda. Soustředí se především na roli stálého zpravodaje pro dohodu o volném obchodu mezi EU a Vietnamem. Je také nadále členem ve výboru pro rozvojovou politiku.

Mezi jeho další politické aktivity patří dlouhodobá práce ve společném parlamentním výboru EU-Turecko a angažuje se i v podpoře exilové Íránské opozice.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.