Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Europoslanci
  3. Telička Pavel - ANO 2011

Telička Pavel - ANO 2011

Publikováno: 18.8.2014

Pavel Telička ( 48) se narodil 24. srpna 1965 ve Washingtonu.

V roce 1986 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, v témže roce nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí jako pracovník oddělení pro oblast mezinárodního práva.

V letech 1991-1995 pracoval ve Stálé misi ČR při Evropském společenství. V letech 1998-1999 zastával funkci náměstka a do roku 2002 prvního náměstka ministra zahraničí, vedl vyjednávací tým přístupových jednání s Evropskou unií.

Od roku 2003 působil jako velvyslanec ČR a vedoucí Stálé mise ČR při EU. V roce 2004 byl jmenován eurokomisařem, téhož roku ale musel funkci uvolnit ve prospěch Vladimíra Špidly.

Následně diplomacii opustil a spoluzaložil poradenskou společnost BXL Consulting s. r.o..

V květnu 2014 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu, stal se 2. místopředsedou frakce ALDE,  členem Výboru pro dopravu a cestovní ruch a náhradníkem Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Ja také členem parlamentní delegace pro vztahy s Izraelem a delegace v Parlamentním shromáždění Unie pro Středomoří. Pavel Telička také podpořil vznik několika parlamentních pracovních skupin (Sport Intergroup, Intergroup Tourism, Intergroup Sky and Space, Intergroup Against anti-Semitism) a stal se členem Evropské internetové nadace (EIF).

Je ženatý a má dvě děti.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.