Domov Dolní zámek

16. 10. 2023 Autor: Lucie Havrdová

Sociální služba domov se zvláštním režimem Domov Dolní zámek je poskytována všem osobám převážně nad 45 let věku, které jsou závislé na alkoholu, vyloučené či ohrožené sociálním vyloučením v důsledku látkových i nelátkových závislostí.

Služba vznikla z původního Domova důchodců, kdy byla v roce 2009 poprvé registrována jako sociální služba Domov se zvláštním režimem, na základě zřizovací listiny ze dne 1.10.2009. Nyní služba zajišťuje kapacitu v počtu 49 lůžek a to na třech odděleních, která se profilují dle různých potřeb jejích uživatelů. Ubytování je zajištěno v osmi dvoulůžkových, šesti třílůžkových a dvou čtyřlůžkových pokojích. V resocializačních bytech jsou lůžka po dvou.

Oddělení se zvýšenou péčí disponuje osmi lůžky ve čtyřech pokojích a poskytuje samostatné zázemí služby v areálu zahrady Domova Dolní zámek, a to ve dvoupodlažní budově postavené v roce 2015. Cílovou skupinou tohoto oddělení jsou osoby, které v důsledku své závislosti nejsou schopny žít běžným způsobem života, opakovaně neobstávají v zapojení se  do systému a společnosti. Jejich sociální a rodinné vztahy jsou závažným způsobem poškozeny nebo zpřetrhány. Dlouhodobá a chronická onemocnění zvyšují potřebu 24 hodinové péče, stejně jako častá přítomnost duševního či psychiatrického onemocnění, která způsobuje nemožnost žít v souladu s běžnými uživateli služby na jiných odděleních, či v jiných službách. V optimálním případě je uživatel tohoto oddělení schopen přejít do adekvátní návazné služby a snižuje se tak riziko života bez domova. V jiném případě je spolupráce s uživatelem možná dlouhodobě.

Oddělení syndromu demence v nižším věku disponuje osmnácti lůžky a nachází se ve druhém patře hlavní budovy zámku. Jeho specifičnost spočívá v péči o osoby, jež trpí alkoholovou demencí již v nižším věku, resp. od 35 let výše. Práce s uživateli na tomto oddělení spočívá převážně v intenzivní obnově kognitivních schopností tak, aby se jí mohla zvýšit nebo udržet stávající kvalita života. V optimálním případě je uživatel tohoto oddělení schopen samostatně nebo s podporou zajistit veškeré své potřeby a je možný návrat do původního prostředí. V jiném případě na oddělení zůstává do doby, kdy je diagnostikována běžná stařecká demence a žadatel splňuje věkovou podmínku nástupu do adekvátní sociální služby.

Resocializační oddělení disponuje kapacitou 23 lůžek a nachází se v prvním patře hlavní budovy zámku. Částečně zajišťuje ošetřovatelskou péči, primárně však zajišťuje péči osobám, které po absolvování léčby potřebují dlouhodobě zajistit bezalkoholové prostředí tak, aby byly schopny návratu do svých přirozených podmínek a k rodinám. Péče o uživatele  je zajištěna spoluprací s adiktologem a poskytuje uživatelům možnost v léčbě pokračovat v prostředí sociální služby, což zvyšuje tak možnosti uživatelů vrátit se zpět k co nejběžnějšímu způsobu života, včetně obnovy narušených rodinných vazeb.

Všechna tři oddělní mají vypracovánu metodiku pro práci se závislým uživatelem, součástí které jsou specifické prvky zvláštního režimu, na něž navazují sankční systémy na odděleních tak, aby měl uživatel služby opakovaně možnost pokračovat ve spolupráci se službou i za podmínek, že jsou jeho potřeby i projevy výrazně specifické.

Teplice nad Metují se nachází v srdci turisticky známých Teplicko-Adršpašských skal, u hranic s Polskem, ve Východních Čechách. Domov Dolní zámek leží v centru města, vedle lesoparku a řeky Metuje, obklopen přírodou a zelení. Díky výhodné poloze na náměstí jsou lehce dostupné veřejné služby i obchody. Na dohled od hlavní budovy je také kavárna, infocentrum, městský úřad, knihovna, ordinace praktických lékařů či stomatologa, sportovní areál i fotbalové hřiště. Do 5ti minut chůze jsou dostupné dva římskokatolické kostely, poustevna, koupaliště a sjezdovka Kamenec. Vstup do Teplických skal je vzdálený 2 km. Další zajímavé cíle v okolí jsou např. skalní hrad Bischofstein (4 km), rozhlednu Čáp (5 km), Smírčí kříž (6 km) nebo Křížový vrch (7 km). Nejbližší obec s rozšířenou působností je Broumov (15 km) a okresní je město Náchod (27 km).

Domov Dolní zámek je sociální služba, nacházející se nejen v budově barokně přestavěného zámku roku 1694, ale dalších třech sousedících objektech, z nichž jeden byl vystavěn v roce 2014. K areálu náleží i historická zámecká zahrada, která je uživatelům k dispozici a účelem trávení volného času. Od autobusové zastávky je služba vzdálena cca 100 m, od vlakové necelých 300 m. 

Služba podporuje uživatele v návratu k běžnému způsobu života nejen prostřednictvím socioterapeutických a aktivizačních činností v příjemném prostředí, ale také se externě opírá o spolupráci s praktickým lékařem a psychiatrem. Efektivitu služby zajišťuje podpora v abstinenci, která spočívá v pravidelném setkávání s adiktologem. Profesionálně školení pracovníci kladou důraz na resocializaci uživatelů, na znovu obnovení a osvojení si běžných návyků i denních činností a to nejen po absolvování ústavní protialkoholní léčby, ale i osob, které mají omezené kognitivní funkce z důvodu onemocnění demencí.

Registrovaná sociální služba:

Domovy se zvláštním režimem dle § 50 zákona č. 108/2006 Sb.

 

Kontakt:

Domov Dolní zámek

náměstí Aloise Jiráska 44, 549 57 Teplice nad Metují

IČ: 71194011

ID datové schránky: cv5kht8

 

Telefon: 491 581 170, 607 090 057

e-mail: havrdova@domovdolnizamek.cz

webové stránky: www.domovdolnizamek.cz