Kraj získal z EU 44 milionů korun na vzdělávací projekty

5. 2. 2009 Autor: Jiří Hošna

Téměř 44 milionů korun přišlo z Evropské unie a státního rozpočtu do Královéhradeckého kraje na projekty, které přispěly k dalšímu profesnímu vzdělávání. V minulých čtyřech letech uspělo celkem 22 projektů, například ve Střední škole – Podorlickém vzdělávacím centru, Dobruška vznikla nová multimediální učebna a projekt na podporu technických učebních oborů.

„Většinu financí z téměř 44 milionů korun na vzdělávací projekty pro dospělé poskytl regionu Evropský sociální fond v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Státní rozpočet se na částce podílel z pětadvaceti procent,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. V kraji se kromě úspěšných žadatelů zapojily do projektů i další partnerské organizace. V nově vzniklých vzdělávacích programech bylo proškoleno téměř 3000 lidí a svoji kvalifikaci si zvýšilo i dalších bezmála 900 lektorů působících v oblastech dalšího vzdělávání.

Ve Střední škole - Podorlickém vzdělávacím centru, Dobruška díky dotaci ve výši 2,5 milionu korun pořádali pilotní vzdělávací kurzy zaměřené na obsluhu a programování CNC obráběcích strojů a výuku výpočetní techniky. Školením prošlo za rok a půl na sedm desítek lidí. Škola rovněž mohla zřídit novou multimediální učebnu. Ve zdokonalování nabídky vzdělávání a výuky chce dál pokračovat. „Nově se nám podařilo uspět i s dalším projektem za pět milionů korun, který zahajujeme letos. Týká se speciální výuky angličtiny a němčiny pro technické pracovníky,“ řekl ředitel školy Vladimír Voborník.

Technických profesí je na trhu práce stále nedostatek. Královéhradecký kraj se proto snaží některé tyto obory zatraktivnit i pro absolventy základních škol. Od loňského září začal vyplácet novým uchazečům stipendia.