Češi a Poláci chtějí v pohraničí opravit 160 kilometrů silnic

21. 4. 2008 Autor: Imrich Dioszegi

Až 160 kilometrů silnic se má dočkat rekonstrukcí s příspěvkem Evropské unie v česko-polském pohraničí v Krkonoších, na Broumovsku či v okolí Náchoda a v Orlických horách.

S více než třemi desítkami stavebních akcí, které zlepší stav silniční sítě v česko-polském pohraničí, počítá memorandum o společném postupu na české straně Královéhradeckého kraje a jejich polskými sousedy.

Tento dokument dnes v Náchodě podepsali zástupci Královéhradeckého kraje, Powiatu Kamionnogórskiego, Powiatu Klodzkiego a Města Kudowa Zdroj a Dolnoslezského vojvodství.

„Do roku 2013 máme historickou příležitost získat velkou finanční podporu ze zdrojů Evropské unie. Tyto zdroje by pokryly až devadesát procent nákladů spojených s těmito akcemi. Nyní máme na stole možnost na dlouhá léta zlepšit podmínky pro život lidí v českém pohraničí i na jeho polské straně,“ řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.

Celkem šest česko-polských projektů s třiceti konkrétními stavebními akcemi se bude o evropskou podporu ucházet do roku 2010. „Celkem by mělo jít o necelou miliardu korun. Evropská podpora by měla dosáhnout výše až devadesáti procent,“ řekl první náměstek královéhradeckého hejtmana Helmut Dohnálek.

Memorandum, jehož konkrétní akce uvádíme níže, dnes v Náchodě podepsali:

Pavel Bradík, hejtman Královéhradeckého kraje

Zdeněk Kos, ředitel SUS KHK

Krzysztof Baldy – Starosta powiatu Kłodzkiego

Leszek Loch - ředitel, Dolnośląska Służba Dróg i Kolei we Wrocławiu

Leszek Jaśnikowski- Starosta powiatu Kamienna Góra

Czesław Kręcichwost – Burmistrz, Město Kudowa Zdroj

Tomasz Kiliński- Burmistrz, Město Nowa Ruda

Marek Janikowski- Wójt, Gmina Stoszowice

Koordinací nad přípravou projektů je pověřen Euroregion Glacensis.

Soubory ke stažení