Lepší silnice a propustnější hranice pomohou česko-polskému pohraničí

6. 2. 2008 Autor: Imrich Dioszegi

Lepší silnice a prostupnější česko-polské hranice pomohou rychlejšímu rozvoji Broumovska či obcí v Orlických horách a Kladsku na polské straně: právě na projekty příhraniční spolupráce, které by měly zlepšení pohraničí zajistit, bude plynout do roku 2013 do obou regionů finanční podpora Evropské unie. Na přípravě společných česko-polských projektů v oblasti dopravy do roku 2013 se včera dohodli zástupci Královéhradeckého kraje a Powiatu Kłodzkého (okresu Kladsko).

Jednání, které na toto téma proběhlo na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje v Hradci Králové, se zúčastnili první náměstek královéhradeckého kraje Helmut Dohnálek, jenž schůzku inicioval, náměstek hejtmana Petr Kuřík, předseda polské části Euroregionu Glacensis Czesław Krecichwost, sekretáři obou částí Euroregionu Glacensis Jaroslav Štefek a Radoslaw Pietuch či zástupci kladského okresu a přednosta polského krajského úřadu.

„S výsledkem jednání jsem spokojen. S polskou stranou jsme se dohodli a shodli na všech bodech, kterém jsme měli připraveny k jednání. Osobně to považuji za veliký úspěch a za zdárné pokračování v minulosti dobře nastavených partnerských a přátelských vztahů. Toto mé vyjádření podpořili i naši polští partneři,“ řekl náměstek Helmut Dohnálek.

Na jednání představili čeští a polští partneři připravované projektové záměry a dohodli se na společné koordinaci těchto projektů pro jejich předložení do programů přeshraniční spolupráce financovaných z fondů Evropské unie. Obě strany se rovněž dohodly na přípravě a podpisu memoranda, které bude deklarovat společný zájem obou stran o realizaci těchto projektů. Za tímto účelem by se měli obě partnerské strany setkat v únoru v Polsku.

Soubory ke stažení