Na zateplení v zoo, nemocnici či ve školách má přidat Unie 130 milionů

14. 9. 2007 Autor: Petr Vinklář

Na zateplení zimoviště antilop ve dvorské zoo, budov gymnázií a střední školy či Ústavu sociální péče v Hajnici chce Královéhradecký kraj získat přes 133 milionů korun z operačního programu Životní prostředí Evropské unie. Realizace šesti projektů, které mají ušetřit energii krajským zařízením, má vyjít celkově na téměř 159 milionů korun. S poskytnutím krajské spoluúčasti ve výši 25 milionů korun včera rozhodli krajští zastupitelé.

„S realizací těchto projektů počítáme v programovacím období 2007 – 2013. Rekonstrukce by měly být hotovy do roku 2010,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Rostislav Všetečka, do jehož kompetence spadají evropské záležitosti.

Evropské a krajské peníze ve výši přes 59 milionů korun by měly zaplatit zateplení budovy a dílen Střední umělecké školy hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové. Rekonstrukce by měla podle předkládaného projektu skončit v roce 2010.

V Trutnově by se měly například zateplit budovy tamní Oblastní nemocnice. Za více než 54 milionů korun by se tam mělo díky krajským a evropským penězům zateplit jižní a východní křídlo staré budovy nemocnice a tamní interna.

Rekonstrukce centrálního zimoviště kopytníků v ZOO Dvůr Králové nad Labem počítá s celkovými náklady 7 milionů korun. Podle energetického auditu by stavební zásah mohl snížit tepelné ztráty o téměř 50 procent.

Kompletní výměnu oken, která by měla pomoci šetřit energie, chystá například Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové. Tato část rekonstrukce v historicky cenné budově architekta Josefa Gočára by měla vyjít na 25 milionů korun.