Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajPředstavujeme sociální služby

Představujeme služby: Odlehčovací služby

19. 3. 2012

Péče o seniory a zdravotně postižené je velkou zátěží pro ty, kteří ji zabezpečují a často vyžaduje každodenní přítomnost pečujících, především v případech, kdy pomoc zajišťuje pouze jeden člen domácnosti. Pobytové odlehčovací služby přebírají péči o osoby závislé na pomoci po dobu od 2 dnů do několika měsíců, jejich cílem je umožnit pečujícím načerpat síly, získat časový prostor na vyřízení nezbytných záležitostí mimo domov nebo pomoci pečujícím v období, kdy je péče o blízkou osobu náročnější.

Paní Jana, pečuje o svého otce více než 5 let, dojíždí za ním několikrát za týden do pár kilometrů vzdálené vesnice. „Problémy nastávají v zimě, kvůli topení a úklidu sněhu tam musím být každý den, když napadne sníh, je navíc otec uvězněný v domě celý den,“ popisuje útrapy spojené s péčí o 85 letého otce paní Jana. „První rok jsem v zimě jezdila za otcem každý den, ale pak jsem nezvládala vlastní domácnost. Další rok už jsme využili odlehčovací službu v novoměstské Oáze. V zimě se o otce postarají, po zbytek roku to pak zvládáme sami.“ dodává Jana.

Své zkušenosti s odlehčovací službou má i pan Martin z Hradce Králové, který se sestrou pečoval o svoji matku téměř 4 roky. „O péči jsme se střídali a vcelku nám to vyhovovalo. Problém nastal, když měla sestra úraz a více než 3 měsíce měla nohu v sádře, každodenní péče už byla mnohem náročnější a po měsíci jsme toho s manželkou měli až nad hlavu. Uvítali jsme proto pomoc odlehčovací služby Senior centra v Hradci Králové, kde se 6 neděl o matku postarali,“ popisuje svoje zkušenosti pan Martin. A dodává, že poté využívali službu ještě několikrát, zejména v době dovolených.

Na odlehčovací služby se obrací lidé, kteří si z nějakých důvodů potřebují odpočinout. „Máme pravidelné klienty, kteří ji využívají i několikrát za rok, někteří službu využívají o dovolených, jiní kvůli nástupu pečujícího do nemocnice, často k nám však přicházejí lidé, kteří jsou péčí o své blízké vyčerpáni, hroutí se jim osobní život a potřebují si prostě odpočinout a načerpat síly,“ říká Eva Šmídová ředitelka Farní charity v Rychnově nad Kněžnou, jednoho z poskytovatelů odlehčovací služby.

Občané Královéhradeckého kraje mohou využít 102 lůžek v odlehčovacích službách. Odlehčovací služby jsou k dispozici v Hradci Králové, Chlumci nad Cidlinou, Novém Bydžově, Vrchlabí, Žírči, Červeném Kostelci, Náchodě, Novém Městě nad Metují a Rychnově nad Kněžnou. Informace o dostupných zařízení najdete ve Vyhledávání služeb pro seniory