Portál sociálních služeb

Sociální službyZpravodajAktualityPro zájemce o služby

Stacionář mezi mosty Trutnov se zaplňuje seniory

23. 7. 2018 Autor: Renata Bezděková, zveřejnil: Jiří Zeman

Nastalo letní období a my bychom s hrdostí rádi bilancovali uplynulých 5 měsíců, které pro nás ve Stacionáři mezi mosty Trutnov byly hodně nové. Od února 2018 stacionář rozšířil dosavadní cílovou skupinu o klienty s mentálním a kombinovaným postižením vyžadující větší míru podpory, o klienty od 55 let s chronickým duševním onemocněním a o seniory nad 65 let.

Po slavnostním otevření nových prostor jsme s obavami vyhlíželi první zájemce o službu. K naší velké radosti máme již 19 nově uzavřených smluv o poskytování služby. Jeden z nejčastějších důvodů žádostí o službu klientů je navázat nové kontakty, zamezit sociálnímu vyloučení, udržet si co nejdéle samostatnost v péči o vlastní osobu a zůstat ve svém domácím prostředí. Pro lepší dostupnost služby, především pro naše seniory, jsme rozšířili nabídku služeb i o fakultativní službu svozů.

Ze zpětné vazby víme, že se našim pracovnicím daří naplňovat cíle klientů, a to rozmanitým denním programem, který však má svá určitá pravidla. Denní pobyt zahrnuje četbu regionálního tisku, oblíbené jsou pranostiky, připomenutí významných dnů, trénink krátkodobé i dlouhodobé paměti formou kvízů, křížovek. Nechybí ani jednoduché cvičení na židlích i v naší tělocvičně, velmi oblíbené jsou vycházky. Polední odpočinek a odpolední káva, ke které si sami klienti ve cvičném bytě občas v rámci společné aktivity upečou nějakou sladkost, patří k denním rituálům.

Za dobu fungování jsme stihli výlet do výrobny korálků, sportovní dopoledne, taneční zábavu Májový rej a cestopisnou přednášku s fotografiemi o Vietnamu. Oblíbené jsou společné akce s klienty z dalších cílových skupin, které jsou vždy radostné a obohacující pro všechny zúčastněné.

Jsme rádi, že vynaložené úsilí zřizovatele města Trutnova, rozšířit cílové skupiny stacionáře, se setkává se zájmem spoluobčanů. Našim společným cílem je naplněná kapacita Stacionáře mezi mosty Trutnov, spokojenými klienty. Lze tedy konstatovat, že se nám daří dobře a uděláme vše pro to, aby to tak bylo i nadále.